Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brandwijck: koetshuis in Sint Maartensbrug

Gebouw

Grote Sloot 239
1752JN Sint Maartensbrug (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Brandwijck: koetshuis

Inleiding Op het noordelijk deel van het erf gelegen vrijstaand KOETSHUIS, vermoedelijk daterend ut de 18de eeuw. Aan de voorzijde bevond zich de ruimte voor de stalling van de koets(en), aan de achterzijde van het koetshuis bevonden zich de paardestal en de koetsierswoning. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd koetshuis, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De kap was in oorsprong onbeschoten. De noklijn van het pand staat loodrecht op de Grote Sloot. De noklijn wordt doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen. In het dakschild van de voorzijde is een rechthoekige dakkapel met houten luiken en plat dak aangebracht. Het pand is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel is voorzien van een cementering. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn staafankers zichtbaar. De voorgevel (O) heeft twee deuren: één dubbele opgeklampte inrijdeur met smeedijzeren hangwerk en een rechthoekige opgeklampte voordeur met levensboom in het bovenlicht. De rechterzijgevel (N) heeft een rechthoekige opgeklampte deur en een hooggeplaatst rechthoekig houten venster. De achtergevel (W) heeft één vensteras met een rechthoekig houten schuifvenster. De linkerzijgevel (Z) heeft drie vensterassen, waarvan er twee een hooggeplaatst rechthoekig houten achtruits-venster bevatten en één een rechthoekige opgeklampte deur. Waardering Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Brandwijck". Daarnaast is het pand van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een 18de-eeuws koetshuis van een buitenverblijf op het Noordhollandse platteland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509997
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brandwijck: koetshuis in Sint Maartensbrug

Brandwijck: hoofdonderdeel

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het zuidelijk deel van het erf gelegen huis, genaamd "Brandwijck", gebouwd in een sobere eclectische trant met neo-classicisti..

Brandwijck: toegangspartij

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
TOEGANGSPARTIJ, bestaande uit twee kleine pijlers, gelegen tussen het woonhuis "Brandwijck" en de Grote Sloot, bij de erfafsccheiding. De da..

Nederlands Hervormde Kerk

Grote Sloot 233
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Gebouw uit 1696 later gepleisterd met houten torentje op de westgevel. Inwendig twee rijen Ionische zuilen, houten spiegelgewelf. Eiken pree..

't Winkeltje, voormalig keuterboerderij

Grote Sloot 209
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige KEUTERBOERDERIJ, gelegen aan de westzijde van de Grote Sloot. Het ambachtelijk-traditioneel gebouwde pand ..

Stolphoeve gelegen bij de St.Maartensbrug met onderkelderd vooreind, aan de weg door gepleisterde topgevel beëindigd. In de zijgevel gele steen; ro ..

Grote Sloot 201
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Bij de St.Maartensbrug gelegen stolphoeve met onderkelderd vooreind, aan de weg door gepleisterde topgevel beëindigd. In de zijgevel gele s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brandwijck: koetshuis in Sint Maartensbrug