Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande voormalige arbeiderswoning in Callantsoog

Woonhuis

Abbestede 3
1759NC Callantsoog (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Vrijstaande voormalige arbeiderswoning

Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtschap Abbestede. Het pand is anno 1995 in gebruik als kunstenaarsatelier. N.B. De aanbouw aan de noordwestelijke kopgevel, de aanbouw aan de noordoostzijde en het grote dakvenster in de rieten kap vallen niet onder de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde vrijstaande arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt dak. Op de nok zijn rode vorstpannen aangebracht. De noklijn wordt doorsneden door een vierkanten schoorsteen. De noklijn staat loodrecht op de Abbestederweg. Het pand is opgetrokken in baksteen. De noordwestelijke kopgevel (NW) bevat op de begane grond over de gehele breedte van de kopgevel een (niet beschermde) aanbouw onder ingestoken zadeldak. De topgevel is nog ten dele zichtbaar en is voorzien van verticaal beschot en heeft een klein vierkanten houten venster. De gevel wordt afgesloten door windveren met nokmakelaar en riet. De zuidwestelijke gevel (ZW) heeft één vensteras met een rechthoekig houten T-venster met schuifraam. Het venster heeft een bakstenen lekdorpel en is voorzien van luiken. De zuidoostelijke kopgevel (ZO) bevat op de begane grond twee vensterassen, elk met een rechthoekig houten T-venster met schuifraam en bakstenen lekdorpel. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en bevat een rechthoekige opgeklampte deur met drieruits-bovenlicht. De topgevel wordt afgesloten door windveren, nokmakelaar en riet. De noordoostelijke gevel (NO) heeft over driekwart van de gevel een (niet beschermde) aanbouw. In het rieten dakschild is een groot (niet beschermd) venster aangebracht. Waardering Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen in het nollengebied van Callantsoog. Daarnaast is het pand van belang als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509991
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande voormalige arbeiderswoning in Callantsoog

Vrijstaande voormalige arbeiderswoning

Abbestede 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtscha..

Stolpboerderij van een afgeleid Noordhollands type

Dorpsplein 33
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van een afgeleid Noordhollands type, gelegen aan de noordwestzijde van het Dorpsplein te Callantsoog. De boerderij..

Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Herv.Kerk. Eenbeukig, rechtgesloten gebouw met een noordelijke arm. XVII A. Inwendig houten tongewelf. Preekstoel XVIIb; gedenkbord 1741, 17..

Toren van de Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
De toren bij de Hervormde Kerk bestaat uit een stenen ondergedeelte met in de noordzijde een steen met 1671 en in de zuidzijde een steen met..

De Hoop, incomplete molen, als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een eld ..

Molenpad 10
't Zand (Gemeente Zijpe)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Hoop' is omstreeks 1865 gebouwd als ko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande voormalige arbeiderswoning in Callantsoog