Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande voormalige arbeiderswoning in Callantsoog

Woonhuis

Abbestede 1
1759NC Callantsoog (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Vrijstaande voormalige arbeiderswoning

Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtschap Abbestede. In de zuidwestgevel is in de tweede helft van de 20ste eeuw een nieuwe pui met een deur en twee vensters gezet, waarbij de buitendeur van de oude pui is hergebruikt. N.B. De aanbouw aan de oostzijde valt niet onder de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt dak. Op de nok zijn vorstpannen aangebracht. De noklijn wordt doorsneden door een vierkanten schoorsteen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Abbestederweg. Aan de noordwestzijde bevindt zich over de gehele lengte van de gevel een lage wand onder een aankapping, gedekt met Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in baksteen, voorzien van een pleisterlaag. Aan de voorzijde (NW) bevindt zich de lage wand onder de aankapping. De wand was in oorsprong blind. De linkerzijgevel (NO) bevat op de begane grond over de gehele breedte van de kopgevel een (niet beschermde) aanbouw onder lessenaarsdak. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en heeft een klein vierkanten houten venster. De gevel wordt afgesloten door windveren en riet. De achtergevel (ZO) heeft twee oorspronkelijke vensterassen die een rechthoekig houten T-venster met schuifraam bevatten. De vensters zijn voorzien van luiken en hebben houten lekdorpels. De rechterzijgevel (ZW) bevat op de begane grond een pui met twee rechthoekige houten vierruits-vensters en een rechthoekige paneeldeur, deels met glas. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en bevat een rechthoekig houten venster. De topgevel wordt afgesloten door windveren en riet. Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere de oorspronkelijke plafondbalken en twee bedsteden. Waardering Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen in het nollengebied van Callantsoog. Daarnaast is het pand van belang als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509990
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande voormalige arbeiderswoning in Callantsoog

Vrijstaande voormalige arbeiderswoning

Abbestede 3
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtscha..

Stolpboerderij van een afgeleid Noordhollands type

Dorpsplein 33
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van een afgeleid Noordhollands type, gelegen aan de noordwestzijde van het Dorpsplein te Callantsoog. De boerderij..

Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Herv.Kerk. Eenbeukig, rechtgesloten gebouw met een noordelijke arm. XVII A. Inwendig houten tongewelf. Preekstoel XVIIb; gedenkbord 1741, 17..

Toren van de Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
De toren bij de Hervormde Kerk bestaat uit een stenen ondergedeelte met in de noordzijde een steen met 1671 en in de zuidzijde een steen met..

De Hoop, incomplete molen, als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een eld ..

Molenpad 10
't Zand (Gemeente Zijpe)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Hoop' is omstreeks 1865 gebouwd als ko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande voormalige arbeiderswoning in Callantsoog