Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Goedenraad: Tuinsieraden in Eys

Tuin Park Landgoed

Mr dr Froweinweg 61
6287CB Eys (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Buitenplaats Goedenraad: Tuinsieraden

Omschrijving TUINSIERADEN, bestaande uit a. hek b. bassin c. piedestals d. put ad a.: het betreft een smeedijzeren hek, XIXa, in L.XIV-stijl, tussen het kasteel en de noordelijke eindvleugel van de boerderij; het hek is opgehangen aan twee witgepleisterde pijlers, waarvan één vrij staat en de ander tegen de noordmuur van het kasteel aangebouwd is. ad b.: het betreft een rechthoekig natuurstenen bassin (één lange zijde is afgerond), XVIII-XIX, aan de uiterste oostzijde van de vijver; waarschijnlijk is het een overstortbak uit de tijd van de visvijvers. ad c.: er zijn drie natuurstenen piedestals: één in de middelste taxusring: vierkante vaasvormige baluster, L.XVI-stijl met acanthusbladmotief, wellicht ooit als voet voor zonnewijzer gemaakt. De twee andere, in het grindterras aan de oostgevel van het kasteel, hebben waarschijnlijk als dekplaten van kruispijlers gediend; dragen nu nieuwe vazen. ad d.: de put (XIXd ?) op de binnenplaats bestaat uit een ronde natuurstenen ring (borstwering) met vier mascarons; opbouw van smeedijzeren dunne getorste pijlers waarop bekroning met florale motieven, neo gotisch-romaans. Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de kunsthistorische waarden, zoals vormgeving - als wezenlijke cultuurhistorische onderdelen van het totale complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509984
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Goedenraad: Tuinsieraden in Eys

Buitenplaats Goedenraad: Hoofdgebouw

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KASTEEL, bestaat uit een symmetrisch vierkant hoofdgedeelte (XVIII en ouder) en een naar het zuiden gerichte smallere zijvleug..

Buitenplaats Goedenraad: Parkaanleg

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. binnenplaats c. landschapspark d. voormalige moestuin e. siertuin f. weiland g. ove..

Buitenplaats Goedenraad: Bijgebouwen

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaand uit de U-vormige hoeve, die met het kasteel de binnenplaats omsluit, XVIII en ouder en twee losstaande ..

Buitenplaats Goedenraad: Toegangshek

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TOEGANGSHEK, XIXa, bestaande uit twee vierkante pijlers met rijk geprofileerde dekpaten met eikelvormige bekroning, alles in m..

Buitenplaats Goedenraad: Keermuur

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KEERMUUR, XIXd; vanuit het einde van de zuidvleugel naar het oosten lopend; gepleisterde baksteen. De muur is in meerdere vak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Goedenraad: Tuinsieraden in Eys

Foto's (1)