Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Goedenraad: Bijgebouwen in Eys

Kasteel Buitenplaats

Mr dr Froweinweg 61
6287CB Eys (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Buitenplaats Goedenraad: Bijgebouwen

Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaand uit de U-vormige hoeve, die met het kasteel de binnenplaats omsluit, XVIII en ouder en twee losstaande schuren ten noorden en noordwesten ervan, XIX. In de hoeve woningen en bedrijfsruimten, waaronder stallen; opgetrokken uit onregelmatige mergelbrokken; aan de buitenzijde raamomlijstingen van baksteen, aan de binnenplaatszijde van hardsteen; boven de ronde ingangspoort aan de buitenzijde een houten driehoekig fronton met geschilderd alliantiewapen in grisailletechniek; aan de binnenplaatszijde ook een fronton in mergel met rond venster. Gedekt met rondlopend schilddak (grijze pannen). De zuidvleugel van de hoeve sluit aan op de vleugel van het kasteel. De twee schuren, XIX en ouder, eveneens van mergel en gedeeltelijk baksteen hebben zadeldaken met rode en grijze pannen. De grote schuur heeft als bijzonderheid een rond blindvenster van rode baksteen in de nok van de zuidgevel van mergel. Waardering BIJGEBOUWEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als cultuurhistorische onderdelen van het totale complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509981
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Goedenraad: Bijgebouwen in Eys

Buitenplaats Goedenraad: Hoofdgebouw

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KASTEEL, bestaat uit een symmetrisch vierkant hoofdgedeelte (XVIII en ouder) en een naar het zuiden gerichte smallere zijvleug..

Buitenplaats Goedenraad: Parkaanleg

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. binnenplaats c. landschapspark d. voormalige moestuin e. siertuin f. weiland g. ove..

Buitenplaats Goedenraad: Toegangshek

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TOEGANGSHEK, XIXa, bestaande uit twee vierkante pijlers met rijk geprofileerde dekpaten met eikelvormige bekroning, alles in m..

Buitenplaats Goedenraad: Keermuur

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KEERMUUR, XIXd; vanuit het einde van de zuidvleugel naar het oosten lopend; gepleisterde baksteen. De muur is in meerdere vak..

Buitenplaats Goedenraad: Tuinsieraden

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TUINSIERADEN, bestaande uit a. hek b. bassin c. piedestals d. put ad a.: het betreft een smeedijzeren hek, XIXa, in L.XIV-stij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Goedenraad: Bijgebouwen in Eys

Foto's (7)