Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Goedenraad: Hoofdgebouw in Eys

Kasteel Buitenplaats

Mr dr Froweinweg 61
6287CB Eys (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1750-1850


Beschrijving van Buitenplaats Goedenraad: Hoofdgebouw

Omschrijving KASTEEL, bestaat uit een symmetrisch vierkant hoofdgedeelte (XVIII en ouder) en een naar het zuiden gerichte smallere zijvleugel (XIXd) in het verlengde van de ingangsgevel, i.e. de gevel aan de binnenplaats (= westzijde); hoofdblok en vleugel hebben elk twee bouwlagen met een kapverdieping. In het midden van de ingangsgevel staat een iets uitspringende toren, waarin de hoofdingang is; de toren is één verdieping hoger dan de rest van het gebouw en wordt bekroond met een klokvormig dak, waarop een lantaarn met windvaan; de gevel van de toren draagt een fronton, waarin een uurwerk (wijzerplaat). In de oksel van hoofdblok en vleugel (i.e. oostzijde) een traptorentje met eveneens een klokvormig dak. De eindgevel van de vleugel heeft een klokvormige beeindiging, evenals de middenpartij van de oostgevel (= parkzijde) van het hoofdgedeelte van het kasteel. Deze middenpartij is gevat tussen geblokte pilasters; ook pilasters op de hoeken van de oostgevel. Het gehele gebouw is witgepleisterd en de schilddaken zijn gedekt met blauwe lei; de ramen hebben alle hardstenen omlijstingen. Waardering KASTEEL van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur - vanwege de markante ligging in het landschap (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509978
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Goedenraad
Kasteel Goedenraad, achterzijde
Kasteel Goedenraad, achterzijde
Locatie Eys, Nederland
Algemeen
Stijl Lodewijk XVI-stijl
Eigenaar Stichting Het Limburgs Landschap
Huidige functie woningen
Monumentnummer  509978
Kasteel Goedenraad, gezien vanaf de binnenplaats
Kasteel Goedenraad, gezien vanaf de binnenplaats

Kasteel Goedenraad is een kasteel, buitenplaats en landgoed gelegen in de buurtschap Overeys nabij het dorp Eys in de Nederlands-Limburgse gemeente Gulpen-Wittem.

Beschrijving van het kasteel

Het kasteel omvat een herenhuis en een kasteelboerderij. Het huidige kasteel is een wit gepleisterd gebouw in Lodewijk XVI-stijl en bestaat uit drie delen gelegen aan een binnenplaats. Het hoofddeel hiervan is een drielaags middenrisaliet bekroond met een fronton en een koepeldak met lantaarn. Het hoofdgebouw is aan het einde van de 19e eeuw aan de zuidzijde uitgebreid met een langwerpige vleugel en aan de oostzijde met een vierkant hoektorentje met een koepeldak en daarop een knobbelspits. Tijdens dezelfde verbouwing is de oostgevel van het hoofdgebouw uitgevoerd als een eclectische voluutgevel.

De kasteelboerderij is een U-vormig gebouw uit de tweede helft van de 18e eeuw. De westvleugel draagt de jaartalankers 1764 en heeft een verhoogd middendeel dat dient als toegangspoort. Boven de poort bevindt zich een fronton waarin het alliantiewapen van de echtelieden en vroegere bewoners von Thimus-von Strauch is aangebracht. Het middendeel heeft aan de zijde van de binnenplaats eveneens een fronton met een classicistische omlijsting.

Bij het kasteel ligt een landschapspark, dat in de 19e eeuw is aangelegd en waaraan in 1917 en 1975 diverse veranderingen zijn uitgevoerd. Tot in de negentiende eeuw heeft het kasteel nog een omgrachting gehad die gevoed werd door de Eyserbeek. Hiervoor zou de beek enigszins naar het noorden te zijn verlegd geweest. De huidige kasteeltuin is ontworpen door de landschapsarchitect W.J.A. Snelder, tevens oud-bewoner van het kasteel. Het kasteel met de omliggende landerijen heeft officieel de status van landgoed, wat voor de eigenaren bepaalde belastingvoordelen meebrengt.[1]

Geschiedenis en bewoners

Het oorspronkelijke kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd en bewoond door Dirk van Eys, die lid was van de familie Mulrepas, ook bekend als Scheifken van dem Goedenrade. Het kasteel was grootleen van Valkenburg en leen van Eys, de eigenaren noemden zich de heren van Eys. In 1369 werd door de hertog van Brabant een strafexpeditie tegen Dirk van Eys en Jan Hoen van Voerendaal uitgevoerd omdat deze heren regelmatig met elkaar op de vuist gingen, de omgeving onveilig maakten en eigenhandig tol hieven op de doorgaande handelswegen. De familie van Eys werd door de troepen van de hertog verjaagd van hun goed en het kasteel werd volledig verwoest.

Maar Dirk keerde alweer snel terug naar Eys en ging in de versterkte hoeve Vogelsangh wonen. De zonen van Dirk bouwden op de plek waar de oude burcht had gestaan weer een nieuw kasteel. De familienaam bleef tot het midden van de 15e eeuw met het kasteel verbonden. Door het ontbreken van mannelijke nazaten ging het kasteel in eigendom over naar ene Van ’t Zievel toen deze trouwde met de dochter van Mulrepas.

In 1482 ging het kasteel weer over in andere handen toen een dochter van Van ’t Zievel trouwde met Guillaume Van Hoeven van Carsveld. Vervolgens kwam het tot 1730 in bezit van de familie van Breyel en voor een korte tijd van baron Witte Uit den Limminge. In 1765 werd een Akense baron Von Geyer-Schweppenburg de nieuwe eigenaar. Hij liet het huis in 1777 grondig wijzigen en maakte hiervan het kasteel zoals het er tegenwoordig uitziet. Voor die tijd was het een modern lustslot. Ook liet hij het landschapspark aanleggen. De verbouwing had de baron echter diep in de schulden gebracht en hij was gedwongen om het kasteel in 1781 te verkopen. Nieuwe eigenaar werd de Akense baron Giles Leonard Von Thimus, een lakenwever en –koopman, gehuwd met Agnes Strauch, waaraan het alliantiewapen in het fronton boven de boerderijpoort herinnert. De familie Von Thimus verbleef tot 1857 op het kasteel, waarna de Luikse familie Laloux de nieuwe eigenaar werd. Aan het eind van de 19e eeuw werd het eigendom van de NV Gemeenschappelijk Grondbezit.

Het heden

In 1921 werd het kasteel gekocht door Mr. Dr. Willem Frowein, directeur van de NV Staatsmijnen in Limburg. Hij ligt begraven hoog in het Froweinbos, aan de noordelijke oever van de Eyserbeek. De weg door Overeys van Eys naar Simpelveld is naar hem genoemd.

In 1969 kocht J. M. van Susante het landgoed en knapte het vervallen kasteel op, om het later van de hand te doen aan de Stichting Het Limburgs Landschap, waar hij destijds voorzitter van was. Tegenwoordig is het kasteel in erfpacht uitgegeven aan de diverse bewoners.

Het gebouw en enkele facetten van het terrein zijn ieder een rijksmonument.

Externe link

Zie ook

Aan den Bollenberg · Landgoed Aan gen End · Kasteel Aerwinkel · Kasteel Afferden · Alde Huys · Kasteel De Aldenborgh · Kasteel Aldenghoor · Alte Burg · Kasteel Amstenrade · Slot Annendael · Kasteel Arcen · Arenborg · Baersdonck · Baronsberg · Belfort · Kasteel De Berckt · Kasteel Bethlehem · Huis Blankenberg · Kasteel Bleijenbeek · Boerlo · Bolberg · Bollenberg · Kasteel De Bongard · Borchgrave · Kasteel d'Erp · Kasteel Borggraaf · Kasteel Borgharen · Kasteel Born · Huis Bree · Kasteel Broekhuizen · Gracht Bruggraaf · Kasteel De Burght · Kasteel Cartils · Kasteel Cortenbach · Huis De Dael · Dalheym · Huis Ten Dijcken · Kasteel Doenrade · Landgoed Doesborgh · Kasteel Erenstein · Kasteel Eijsden · Eijsden · Kasteel Elsloo · Eperhuis · Etzenraderhuuske · Exaten · Kasteel Eijckholt · Kasteel Eyckholt · Eys · Kasteel Genbroek · Gebroken Slot · Kasteel Geijsteren · Kasteel Op Genhoes · Kasteel Genhoes · Genneperhuis · Kasteel Het Geudje · Kasteel Geulle · Kasteel Geusselt · Kasteel Goedenraad · Kasteel Grasbroek · Kasteel Groenendaal · Groethof · Kasteel van Gronsveld · Kasteel Haeren · Kasteel Den Halder · Heerlaer · Kasteel Hillenraad · Kasteel Hoensbroek · Kasteel Holtmühle · Huize Holtum · Kasteel Horn · Huys ter Horst · Kasteel ten Hove · Kasteel Hurpesch · Kasteel Sint-Jansgeleen · Kasteel Jerusalem · Kasteel Kaldenbroek · Den Kamp · Kasteel Karsveld · Kasteel Keverberg · Klimmender Huuske · Koppelberg · Kasteel Lemiers · Leymskamp · Kasteelruïne Lichtenberg · Kasteel Limbricht · Huize Lovendael · Luyseycke · Huize Maagdenberg · Malbeck · Huize Manresa · Kasteel van Meerlo · Kasteel Meerssenhoven · Kasteel van Mheer · Kasteel Millen · Kasteel Montfort · Sint-Jozefklooster Villa Moubis · De Munt · Château Neercanne · Kasteel Neubourg · Huis Nierhoven · Nieuwborg · Kasteel Nieuwenbroeck · Nije Huys · Kasteel Nijenborgh · Kasteel Nijswiller · Kasteel De Bockenhof · Kasteel Obbicht · Kasteel Ooijen · Kasteel Oost (Valkenburg) · Kasteel Oost (Oost-Maarland) · Kasteel Ouborg · Kasteel Passarts-Nieuwenhagen · Prinsenhof · Kasteel Puth · Kasteel Raath · Kasteel De Raay · Reiderode · Kasteel Reijmersbeek · Kasteel van Rijckholt · Kasteel Rivieren · Kasteel Schaesberg · Kasteel Schaloen · Kasteel Scheres · Landgoed Schoneborg · Huis Severen · Sibberhuuske · Château St. Gerlach · Huis De Spyker · Stadhuis van Venlo · Huize Stalberg · Kasteel Stein · Stoel van Swentibold · Kasteel Strijthagen · Struyver · Kasteel Terborgh · Kasteel Ter Worm · De Tombe · Huis de Torentjes · Kasteel Vaalsbroek · Kasteel Vaeshartelt · Kasteel Valkenburg · Vinckenhof · Kasteel Vliek · Vogelsanxhof · De Vroenhof · Vrijburg · Kasteel Wambach · Weyborch · Kasteel Wijnandsrade · Wijnandsrade · Huize Witham · Kasteel Wittem · Kasteel Wolfrath · Kasteel Wylre · Kasteel Wijlre · In het Zand


Monumenten in de buurt van Buitenplaats Goedenraad: Hoofdgebouw in Eys

Buitenplaats Goedenraad: Parkaanleg

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. binnenplaats c. landschapspark d. voormalige moestuin e. siertuin f. weiland g. ove..

Buitenplaats Goedenraad: Bijgebouwen

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaand uit de U-vormige hoeve, die met het kasteel de binnenplaats omsluit, XVIII en ouder en twee losstaande ..

Buitenplaats Goedenraad: Toegangshek

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TOEGANGSHEK, XIXa, bestaande uit twee vierkante pijlers met rijk geprofileerde dekpaten met eikelvormige bekroning, alles in m..

Buitenplaats Goedenraad: Keermuur

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KEERMUUR, XIXd; vanuit het einde van de zuidvleugel naar het oosten lopend; gepleisterde baksteen. De muur is in meerdere vak..

Buitenplaats Goedenraad: Tuinsieraden

Mr dr Froweinweg 61
Eys (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TUINSIERADEN, bestaande uit a. hek b. bassin c. piedestals d. put ad a.: het betreft een smeedijzeren hek, XIXa, in L.XIV-stij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Goedenraad: Hoofdgebouw in Eys

Foto's (3)