Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Lemiers: tuinmuur in Lemiers

Tuin Park Landgoed

Oud Lemiers 6
6295AT Lemiers (gemeente Vaals)
Limburg


Beschrijving van Kasteel Lemiers: tuinmuur

Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, wellicht eveneens door Couven ontworpen, XVIIIb; baksteen en mergel in de bekroning van de pijlers. Heeft een voor een tuinmuur zeer rijke architectuur; de muur is door kruispijlers verdeeld in vijf traveeën. De muurvakken tussen de pijlers hebben elk weer versieringen van twee gebosseerde panelen. De muur loopt van ongeveer het midden van de oostgevel van het bijgebouw in de richting van het kasteel; daar is een doorgang tussen twee pijlers; de muur vormt de scheiding tussen de voormalige moestuin en het erf van het bijgebouw. Waardering TUINMUUR is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - de rijke architectuur; - de historisch-functionele betekenis in relatie met de overige onderdelen van het complex; - de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509975
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Lemiers: tuinmuur in Lemiers

Kasteel Lemiers: bijgebouw met torens

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW in baksteen op L-plattegrond, XVII, met een noord- en een langere westvleugel; op het knikpunt van de v..

Kasteel Lemiers: fontein

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 5: FONTEIN, 1729; hardstenen plaat met mascaron en alliantiewapen Von Fürth/Von Pelser Berensberg; bekronin..

Kasteel Lemiers: toegangspoort met brug

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSPOORT met BRUG, XVIIIb, wellicht ontworpen door de Akense architect Couven. De poort (aan de kasteelzijde..

Kasteel Lemiers: bakhuis

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 8: BAKHUIS, XVIII, eenvoudig klein bouwsel van mergel onder zadeldak van grijze pannen; het ligt aan de Hermansbeek ..

Kasteel Lemiers: grafmonument

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 7: GRAFMONUMENT, 1891, van de familie Von Pelser Berensberg, natuursteen en cement in eclectische stijl; vierkante t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)