Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Cartils: boerderij met schuren in Wijlre

Kasteel Buitenplaats

Kapolder 14
6321PV Wijlre (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 17e-18e-19e eeuw


Beschrijving van Buitenplaats Cartils: boerderij met schuren

Omschrijving onderdeel 4: BOERDERIJ met SCHUREN, mogelijk gedeeltelijk XVII; XVIII-XIX; boerderij op Z-plattegrond; bakstenen gebouw onder met grijze (soms gemengd met rode) pannen gedekte zadeldaken; de noord-zuid lopende middenvleugel (XVII?) sluit met de noordelijke topgevel aan op de poorttoren; in de beide eindvleugels, die loodrecht op de middenvleugel staan, bevinden zich woningen. Er zijn twee schuren: de grote schuur ten oosten van de boerderij, XVIII; baksteen onder schilddak, grijze pannen; de tweede, kleinere schuur, XIX, staat ten zuid-oosten van de boerderij en is hiermee verbonden door een korte muur; deze schuur, baksteen onder zadeldak met grijze pannen, vormt de oostgrens van de moestuin. Waardering: BOERDERIJ met SCHUREN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als cultuurhistorisch onderdeel van de historische buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509970
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Cartils: boerderij met schuren in Wijlre

Buitenplaats Cartils

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, XVII en XVIII, mergelstenen gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op hoge kelderverdie..

Buitenplaats Cartils: parkaanleg

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park c. rozentuin d. moestuin en boomgaard e. restgebied en bedrijfsterr..

Buitenplaats Cartils: poorttoren

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 3: POORTTOREN in baksteen met mergelversieringen op vierkante plattegrond, XVII; poortdoorgang in oost-west richtin..

Buitenplaats Cartils: ijzeren hekken

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 5: IJZEREN HEKKEN, XIXd; in de oprijlaan staan tegenover elkaar in de middenas van het huis twee smeedijzeren hekk..

Buitenplaats Cartils: tuinmuur

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, XIX of ouder; baksteen, ong. 2 m. hoog; rollaag gecementeerd; de muur vormt de scheiding tussen de roz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Cartils: boerderij met schuren in Wijlre

Foto's (3)