Buitenplaats Cartils: poorttoren in Wijlre

Kapolder 10
6321PV Wijlre (gemeente Gulpen Wittem)

Beschrijving van Buitenplaats Cartils: poorttoren

Omschrijving onderdeel 3: POORTTOREN in baksteen met mergelversieringen op vierkante plattegrond, XVII; poortdoorgang in oost-west richting, waarbij de oostpoort, gezien een rijkere uitmonstering, kennelijk de oorspronkelijke ingang was. Boven de poort- doorgang een torenkamer onder vierkant klokvormig dak met leidekking eindigend in vierkante blinde lantaarn met windvaan; zuid- en noordgevel blind; op zuidgevel sluit de boerderij aan. Poortgevels met hoekpilasters met mergelblokken, onder daklijst eindigend in kapitelen met dubbele voluten in mergel; boven elke poort een raam met natuurstenen kozijnen en middenstijl; daarboven frontonlijst in mergel; meerruits-vensters. Sluitsteen met "1721, renovatum" boven oostpoort. Waardering: POORTTOREN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - de mate van oorspronkelijkheid van de bijzondere architectuur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)