Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Cartils: poorttoren in Wijlre

Kasteel Buitenplaats

Kapolder 10
6321PV Wijlre (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Buitenplaats Cartils: poorttoren

Omschrijving onderdeel 3: POORTTOREN in baksteen met mergelversieringen op vierkante plattegrond, XVII; poortdoorgang in oost-west richting, waarbij de oostpoort, gezien een rijkere uitmonstering, kennelijk de oorspronkelijke ingang was. Boven de poort- doorgang een torenkamer onder vierkant klokvormig dak met leidekking eindigend in vierkante blinde lantaarn met windvaan; zuid- en noordgevel blind; op zuidgevel sluit de boerderij aan. Poortgevels met hoekpilasters met mergelblokken, onder daklijst eindigend in kapitelen met dubbele voluten in mergel; boven elke poort een raam met natuurstenen kozijnen en middenstijl; daarboven frontonlijst in mergel; meerruits-vensters. Sluitsteen met "1721, renovatum" boven oostpoort. Waardering: POORTTOREN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - de mate van oorspronkelijkheid van de bijzondere architectuur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509969
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De poorttoren verheft zich boven of ook naast een poort door middel van een grotere constructie als toren.

Meestal is deze een onderdeel van een middeleeuws verdedigingswerk. Dit kan een stadsmuur, een vesting of burcht zijn. Bijgevolg worden deze dan stadspoorttoren, vestingpoorttoren of kasteelpoorttoren genoemd. De poorttoren werd dan vaak ook gebruikt als weertoren en wachttoren.

Ook bij het ontwerp van moderne gebouwen worden poorttorens symbolisch gebruikt als hoofdtoegang.Monumenten in de buurt van Buitenplaats Cartils: poorttoren in Wijlre

Buitenplaats Cartils

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, XVII en XVIII, mergelstenen gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op hoge kelderverdie..

Buitenplaats Cartils: parkaanleg

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park c. rozentuin d. moestuin en boomgaard e. restgebied en bedrijfsterr..

Buitenplaats Cartils: ijzeren hekken

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 5: IJZEREN HEKKEN, XIXd; in de oprijlaan staan tegenover elkaar in de middenas van het huis twee smeedijzeren hekk..

Buitenplaats Cartils: tuinmuur

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, XIX of ouder; baksteen, ong. 2 m. hoog; rollaag gecementeerd; de muur vormt de scheiding tussen de roz..

Buitenplaats Cartils: houten tuinhuisje

Kapolder 10
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 7: TUINHUISJE, XXa, houten bouwsel op rechthoekige plattegrond in chaletstijl; donkergroen geverfd; het zadeldak me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)