Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Borggraaf: tuinaanleg in Lottum

Tuin Park Landgoed

De Borggraaf 1
5973NT Lottum (gemeente Horst aan de Maas)
Limburg

Bouwjaar: 16e-17e-18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Borggraaf: tuinaanleg

Omschrijving deel 3: TUINAANLEG, bestaande uit de volgende onderdelen: a. oprijlaan b. omgrachte moestuin c. terrein met grachten d. overig terrrein Ad a.: de laan loopt van de Pastoor Kerboschlaan (entree van het complex) langs de gehele zuidgrens van het complex. Ter hoogte van de poort heeft de laan een flauwe knik, links en rechts een enkele rij oude eiken, verharding van puin en grind. Naar schatting dateert het tracee uit de 16de eeuw, de laanbeplanting uit omstreeks 1874. Ad b: de moestuin met padenkruis dateert naar schatting uit de 17de-18de eeuw, ligt in de uiterste zuidoosthoek van het complex en is geheel omgracht. Langs de gehele binnenzijde van de gracht loopt een heg van taxus (circa 2 meter hoog). Een deel van de noordelijke grachtarm valt samen met de zuidelijke arm van de buitengracht. De toegang tot de moestuin is een dam in de westarm van de moestuingracht; op de dam, als bres in de taxusheg, een hek: bakstenen pijlers met ijzeren hekvleugels uit de 19de eeuw. Ad c: op het terrein tussen de binnen- en de buitengracht bevinden zich de bijgebouwen en de voorhof (zie onderdeel 2); de rest van het terrein is begroeid met gras; hier en daar een fruitboom; een markante conifeer (in 1874 geplant) staat op het terreindeel ten oosten van het huis. Ad d: de rest van het complex bestaat uit weilanden; een boomgaard in het meest westelijke terreindeel langs de Pastoor Kerboschlaan; tussen deze weg en de boomgaard staat een enkele rij paardekastanjes. Langs de noord- en oostgrens staan op onregelmatige afstand oude paardekastanjes, essen en eiken. De beschoeiing van alle grachten is in 1990 vernieuwd. Waardering: De TUINAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ongestoorde oorspronkelijke structuur; - vanwege de visueel-landschappelijke schoonheid; - vanwege cultuurhistorische relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509964
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Borggraaf: tuinaanleg in Lottum

Kasteel Borggraaf: hoofdonderdeel

De Borggraaf 1
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Omschrijving deel 1: Het HOOFDGEBOUW met korte toegangsbrug (brugopbouw uit 1908) ligt in de binnenste gracht; de voet van het huis is aan-g..

Kasteel Borggraaf: bijgebouwen

De Borggraaf 1
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Omschrijving onderdeel 2: BIJGEBOUWEN, uit de 18de en 19de eeuw; deze staan ten zuiden van het hoofdgebouw tussen de binnen- en de buitengr..

Kasteel Borggraaf: brug

De Borggraaf 1
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Omschrijving onderdeel 4: Bakstenen BRUG over de oostarm van de binnengracht (1926) voorzien van één afgeplatte toog en borstweringen met ..

Boerderij met binnenplaats, woonhuis en schuur

Past Kerboschlaan 2
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Boerderij met binnenplaats; woonhuis, met ankerjaartal 1654 en zadeldak tussen zijtopgevels; schuur met zadeldak tussen topgevels met vlecht..

Huis onder een zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen

Markt 19
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Huis onder een zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen, XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Borggraaf: tuinaanleg in Lottum

Foto's (1)