Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Gronsveld: tuinmuur in Gronsveld

Tuin Park Landgoed

Rijksweg 68
6247AK Gronsveld (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1790-1810


Beschrijving van Huis Gronsveld: tuinmuur

Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, XVIII-XIX; aansluitend op het poortgebouw loopt een tuinmuur tot aan de hoek van de Stationsstraat; dit deel stamt in de huidige vorm waarschijnlijk uit dezelfde tijd als het poortgebouw; ingedeeld in vakken met bossingen, gescheiden door pilasters, alles in baksteen afgedekt met hardstenen platen. Het deel van de muur langs de Stationsstraat is ouder; baksteen met dito rollaag; een deel is gedekt met afgeronde mergelblokken; het zuidwesteinde van de muur is over een lengte van ong. 20 m. onderbroken; op die plaats staat een eenvoudig smeedijzeren hek, XIX. WAARDERING TUINMUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur- en bouwhistorische betekenis - als functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509959
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Gronsveld: tuinmuur in Gronsveld

Huis Gronsveld: hoofdgebouw met oranjerie

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
0mschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW met ORANJERIE, XIX, gebouwd op en tegen restanten van een middeleeuws kasteel, XIII-XVI. Van het oud..

Huis Gronsveld: parkaanleg

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park ten zuiden en zuidwesten van het huis c. boomgaard d. moest..

Huis Gronsveld: ruïne en toren

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 5: RUÍNE en TOREN, restanten van het middeleeuwse kasteel, dat in de loop van de 18e en 19e eeuw verdwenen is; de r..

Huis Gronsveld: voetstukken

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 7: VOETSTUKKEN, XIX, in de rozenvakken van de neogeometrische tuin: twee korte ronde zuilen op geprofileerde ronde b..

Huis van mergel

Stationsstraat 19
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis van mergel, 1714.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)