Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Gronsveld: parkaanleg in Gronsveld

Tuin Park Landgoed

Rijksweg 68
6247AK Gronsveld (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Huis Gronsveld: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park ten zuiden en zuidwesten van het huis c. boomgaard d. moestuin e. bosje van Gadiot met weiland Ad a.: De oprijlaan loopt van het poortgebouw (zie onderdeel 3) aan de Rijksweg tot vlak bij het huis en de ruïne (zie onderdeel 5); puin-met-grind verharding en aan weerskanten een enkele rij van oude tamme kastanjes, XIX; langs de bomen aan de buitenkant lage ronde natuurstenen palen verbonden door ijzeren stangen. Aan het einde van de laan (vanuit het poortgebouw gezien) staat een zeer markante oude rode beuk (begin XIX?) direct naast het huis. Vanuit de serre aan het hoofdgebouw fraai zicht in de laan en op de beuk. Ad b.: Direct ten zuidwesten van het huis op de steile helling ligt het grote centrale gazon, waarin een niervormige vijver (1989: niet beschermenswaard derhalve) en de zuidelijke toren van het middeleeuwse kasteelcomplex (zie onderdeel 5). Ten westen van het gazon, min of meer in het verlengde van de oprijlaan een zichtas in de vorm van een langgerekte rechthoekige neogeometrische aanleg, ong. 35 m. breed, XIXd; drie lange grasperken met rozenvakken, waarlangs aan weerszijden paden; aan de buitenkant langs de paden oude solitairen, waaronder linde en paardekastanje. Het einde van de zichtas wordt gemarkeerd door twee zeer majestueuze platanen (XIXb) en een nieuwe poort, die niet tot de beschermenswaardige onderdelen behoort. Ten zuiden van deze aanleg en aan de oostkant grenzend aan het grote gazon ligt een in landschapsstijl ingericht parkdeel met gras waarin verspreid fraaie oude solitairen en enkele fruit- en notebomen. Ten oosten van het gazon een bosje met een paar oude bomen, XIX. Ad c.: Ten noorden van het huis met oranjerie en het centrale gazon ligt een boomgaard; met uitzondering van een enkele oude boom zijn de meeste fruitbomen recent geplant. Ad d.: In de zuidoosthoek van het complex, waar de Stationsstraat uitkomt op de Rijksweg, ligt de voormalige moestuin; dit terrein is in 1987 vervreemd, maar maakt in visuele zin nog deel uit van de buitenplaats; op dit terrein staat ook de dienstwoning (zie onderdeel 4). Ad e.: Ook het bosje van Gadiot en het naastgelegen weiland zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw verkocht aan derden. Het bosje van Gadiot, XIX, genoemd naar de familie, die van 1830 tot 1988 eigenaar was, is een smalle en langgerekte strook bos met gemengd oud loofhout, die zich naar het noordwesten vanuit het huis uitstrekt; ten westen ervan ligt een groot weiland, dat vroeger een boomgaard was; langs de westzijde een lage oude meidoornhaag. WAARDERING PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de gaaf bewaarde 19e-eeuwse structuur - vanwege de als follies gebruikte ruïne-onderdelen (zie verder onderdeel 5) - vanwege de ouderdom van de laanbomen en enkele markante solitairen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509955
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Gronsveld: parkaanleg in Gronsveld

Huis Gronsveld: hoofdgebouw met oranjerie

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
0mschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW met ORANJERIE, XIX, gebouwd op en tegen restanten van een middeleeuws kasteel, XIII-XVI. Van het oud..

Huis Gronsveld: ruïne en toren

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 5: RUÍNE en TOREN, restanten van het middeleeuwse kasteel, dat in de loop van de 18e en 19e eeuw verdwenen is; de r..

Huis Gronsveld: tuinmuur

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, XVIII-XIX; aansluitend op het poortgebouw loopt een tuinmuur tot aan de hoek van de Stationsstraat; dit..

Huis Gronsveld: voetstukken

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 7: VOETSTUKKEN, XIX, in de rozenvakken van de neogeometrische tuin: twee korte ronde zuilen op geprofileerde ronde b..

Huis van mergel

Stationsstraat 19
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis van mergel, 1714.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)