Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Gronsveld: hoofdgebouw met oranjerie in Gronsveld

Kasteel Buitenplaats

Rijksweg 68
6247AK Gronsveld (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1300/1833


Beschrijving van Huis Gronsveld: hoofdgebouw met oranjerie

0mschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW met ORANJERIE, XIX, gebouwd op en tegen restanten van een middeleeuws kasteel, XIII-XVI. Van het oude kasteel resten nog de bouwvallen van enige hoektorens en het onderste gedeelte van een van de woonvleugels, dat als onderbouw fungeert van het huidige hoofdgebouw. In de restanten baksteen en mergel. Het hoofdgebouw, neoclassicistisch, XIXb, van mergel en hardsteen voor de ingangs- en vensteromlijstingen, heeft een min of meer vierkante plattegrond en telt boven de middeleeuwse parterre nog drie verdiepingen plus een zolder onder een afgeplat tentdak (grijze lei); vier- en zesruits vensters. Rond 1880 werden op de hoeken van het gebouw arkeltorentjes geplaatst; boven de hoofdingang in de westgevel werd een trapgevel ter hoogte van de goot toegevoegd. Aan de zuidmuur een serre van giet- en smeedijzer en glas (in 1996 geheel gerestaureerd), ong. 1880. Vanuit de serre spectaculaire uitzichten in diverse richtingen op het park en de oprijlaan. Ten oosten van het huis werd op de kelderverdieping van het middeleeuwse kasteel een terras gemaakt met een balustrade van gietijzer, ong. 1880. De oranjerie werd rond 1880 gebouwd tussen het hoofdgebouw en de westelijke hoektoren van het ruïnecomplex tegen en op de restanten van de middeleeuwse door steunberen geschraagde weermuur, mergel, plat dak met balustrade van lage mergelpijlers en ijzeren hekwerk; de vensters hebben een afgeplatte boog als beëindiging en ijzeren roedenindeling met kleine ruiten. De genoemde hoektoren kreeg in dezelfde tijd nieuwe kantelen. Inwendig onder meer: neoclassicistische wandgeleding in de voormalige vestibule, twee geelmarmeren schoorsteenmantels, XIXb, lichteiken trap met zeer fijn gesneden balusters, XIXb, houten bedstee- en kastenwand in de oude keuken, XIX. WAARDERING HOOFDGEBOUW met ORANJERIE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de combinatie van bijzondere, eclectische architectuur met de middeleeuwse bouwresten - vanwege enkele interieuronderdelen - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen - vanwege de markante ligging in het geaccidenteerde terrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509953
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gronsveld
Kasteel Gronsveld Huidige situatie
Kasteel Gronsveld
Huidige situatie
Locatie Gronsveld
Coördinaten 50° 49′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Kasteeltype omgrachte vierkante burcht met ronde hoektorens, opgevolgd door een in mergel opgetrokken victoriaans landhuis
Eigenaar particulier bezit
Huidige functie woonhuis
Gebouwd in 13e eeuw / eind 16e eeuw
Gesloopt in rond 1830
Herbouwd in 1833 / 1880
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  509953
Website http://www.kasteelgronsveld.nl
De ruïne van Kasteel Gronsveld rond 1827 door Alexander Schaepkens
De ruïne van Kasteel Gronsveld
rond 1827
door Alexander Schaepkens
Detailkaart
Kasteel van Gronsveld (Limburg (Nederland))
Kasteel van Gronsveld
Gezien vanaf de kerk

Het Kasteel van Gronsveld ligt in de kom van het gelijknamige dorp Gronsveld dat een deel vormt van de Nederlands Limburgse gemeente Eijsden-Margraten.

Beschrijving van het kasteel

Het huidige kasteel is in 1833 als landhuis gebouwd door de Maastrichtse familie Gadiot. Het is opgericht op de grondvesten van een der ronde torens van een voormalige, voor 1300 gebouwde, rechthoekige burcht. Resten van de drie andere hoektorens en tussenliggend muurwerk zijn nog aanwezig. Bij de bouw van het huis uit mergel en natuursteen zijn deels de restanten van de oude burcht hergebruikt. In 1880 werd het landhuis in neogotische stijl verbouwd en werden op de hoeken een aantal arkeltorentjes toegevoegd. Gelijktijdig werd tegen de resten van de noordoostelijke kasteelmuur een oranjerie bijgebouwd. Aan de hoofdweg heeft het kasteel een uit 1881 daterend poortgebouw met poorttoren in neogotische stijl met neoclassicistische elementen. Rond het kasteel bevindt zich een ruim en mooi park.

Het kasteel is een rijksmonument.

Geschiedenis en bewoners

1rightarrow blue.svg Zie ook rijksgraafschap Gronsveld.

In oorsprong zou op de plek van het kasteel een 13e-eeuws mottekasteel hebben gelegen dat de voorloper was van het rond 1300 gebouwde rechthoekige burcht met ronde hoektorens. Deze burcht was eigendom van de machtige Heren van Gronsveld en vormde de zetel van hun Heerlijkheid. De Heren van Gronsveld bezaten meerdere burchten en landerijen in het hertogdom Limburg en het Land Van Rode. Toen Jan II van Gronsveld in 1386 in Aken werd vermoord erfde zijn broer, Henric heer van Rimburg, zijn gehele bezit. Door het ontbreken van een mannelijke nazaat kwam de heerlijkheid Gronsveld in bezit van de familie Van Bronckhorst toen Diederik van Bronckhorst-Batenburg, heer van Batenburg en Anholt, huwde met de kleindochter van Henric. Deze familie Van Bronckhorst had goede relaties met keizer Maximiliaan I en diens kleinzoon keizer Karel V. Op voorspraak van de keizer werd de vrije heerlijkheid verheven tot baronie waardoor Diederik en zijn nazaten de titel baron mochten dragen. Joost van Bronckhorst werd door de keizer verheven tot rijksgraaf, waardoor deze zitting kreeg in de Duitse Rijksdag en zich vorst van het Heilige Roomse Rijk mocht noemen.

Door deze ontwikkelingen verbleven de Bronckhorsten vrijwel uitsluitend in Duitsland en trokken ze zich meer en meer terug uit Gronsveld. Uiteindelijk kwam het kasteel leeg te staan en werd het een toevluchtsoord voor zwervers en rovers. Een der roversbendes werd gevormd door een stel Hessische ruiters uit de Noordelijke Nederlanden. Toen deze bendes steeds vaker plundertochten gingen houden in de gebieden tussen Luik, Maastricht en Aken, werd er in 1594 door de prins-bisschop van Luik een leger op af gestuurd. Toen de burcht tijdens de strafexpeditie onder zwaar kanonvuur kwam te liggen betekende dit het einde van de eens zo prachtige burcht.

Hoewel de heren Van Bronckhorst er niet meer woonden, besloten ze toch het kasteel gedeeltelijk te herstellen. Het oostelijke deel werd hiervoor opnieuw in de oorspronkelijke staat opnieuw opgericht. Dit kasteel bleef eigendom van de familie Van Bronckhorst tot 1719 toen het graafschap door overerving in bezit kwam van het Duitse geslacht von Törring-Jettenbach. In 1801 werd het echter door de Fransen geconfisqueerd en vervolgens verkocht aan een makelaar uit Wezet. In 1825 werd het eigendom van een Maastrichtse aannemer die het grotendeels sloopte en de vrijgekomen materialen elders hergebruikte. De restanten werden door de Maastrichtenaar A. Gadiot die op de plek zijn landhuis liet bouwen. De Gadiots bleven eigenaar tot 1988 toen het kasteel in eigendom overging naar de Amsterdamse farmaceut H. Freie. sinds 2000 is het kasteel in handen van Willy van Houtrijve en John Froger.

Kastelen in Eijsden-Margraten

Naast het Kasteel van Gronsveld zijn er in de gemeente Eijsden-Margraten nog vier kastelen:

Externe links

Aan den Bollenberg · Landgoed Aan gen End · Kasteel Aerwinkel · Kasteel Afferden · Alde Huys · Kasteel De Aldenborgh · Kasteel Aldenghoor · Alte Burg · Kasteel Amstenrade · Slot Annendael · Kasteel Arcen · Arenborg · Baersdonck · Baronsberg · Belfort · Kasteel De Berckt · Kasteel Bethlehem · Huis Blankenberg · Kasteel Bleijenbeek · Boerlo · Bolberg · Bollenberg · Kasteel De Bongard · Borchgrave · Kasteel d'Erp · Kasteel Borggraaf · Kasteel Borgharen · Kasteel Born · Huis Bree · Kasteel Broekhuizen · Gracht Bruggraaf · Kasteel De Burght · Kasteel Cartils · Kasteel Cortenbach · Huis De Dael · Dalheym · Huis Ten Dijcken · Kasteel Doenrade · Landgoed Doesborgh · Kasteel Erenstein · Kasteel Eijsden · Eijsden · Kasteel Elsloo · Eperhuis · Etzenraderhuuske · Exaten · Kasteel Eijckholt · Kasteel Eyckholt · Eys · Kasteel Genbroek · Gebroken Slot · Kasteel Geijsteren · Kasteel Op Genhoes · Kasteel Genhoes · Genneperhuis · Kasteel Het Geudje · Kasteel Geulle · Kasteel Geusselt · Kasteel Goedenraad · Kasteel Grasbroek · Kasteel Groenendaal · Groethof · Kasteel van Gronsveld · Kasteel Haeren · Kasteel Den Halder · Heerlaer · Kasteel Hillenraad · Kasteel Hoensbroek · Kasteel Holtmühle · Huize Holtum · Kasteel Horn · Huys ter Horst · Kasteel ten Hove · Kasteel Hurpesch · Kasteel Sint-Jansgeleen · Kasteel Jerusalem · Kasteel Kaldenbroek · Den Kamp · Kasteel Karsveld · Kasteel Keverberg · Klimmender Huuske · Koppelberg · Kasteel Lemiers · Leymskamp · Kasteelruïne Lichtenberg · Kasteel Limbricht · Huize Lovendael · Luyseycke · Huize Maagdenberg · Malbeck · Huize Manresa · Kasteel van Meerlo · Kasteel Meerssenhoven · Kasteel van Mheer · Kasteel Millen · Kasteel Montfort · Sint-Jozefklooster Villa Moubis · De Munt · Château Neercanne · Kasteel Neubourg · Huis Nierhoven · Nieuwborg · Kasteel Nieuwenbroeck · Nije Huys · Kasteel Nijenborgh · Kasteel Nijswiller · Kasteel De Bockenhof · Kasteel Obbicht · Kasteel Ooijen · Kasteel Oost (Valkenburg) · Kasteel Oost (Oost-Maarland) · Kasteel Ouborg · Kasteel Passarts-Nieuwenhagen · Prinsenhof · Kasteel Puth · Kasteel Raath · Kasteel De Raay · Reiderode · Kasteel Reijmersbeek · Kasteel van Rijckholt · Kasteel Rivieren · Kasteel Schaesberg · Kasteel Schaloen · Kasteel Scheres · Landgoed Schoneborg · Huis Severen · Sibberhuuske · Château St. Gerlach · Huis De Spyker · Stadhuis van Venlo · Huize Stalberg · Kasteel Stein · Stoel van Swentibold · Kasteel Strijthagen · Struyver · Kasteel Terborgh · Kasteel Ter Worm · De Tombe · Huis de Torentjes · Kasteel Vaalsbroek · Kasteel Vaeshartelt · Kasteel Valkenburg · Vinckenhof · Kasteel Vliek · Vogelsanxhof · De Vroenhof · Vrijburg · Kasteel Wambach · Weyborch · Kasteel Wijnandsrade · Wijnandsrade · Huize Witham · Kasteel Wittem · Kasteel Wolfrath · Kasteel Wylre · Kasteel Wijlre · In het Zand


Monumenten in de buurt van Huis Gronsveld: hoofdgebouw met oranjerie in Gronsveld

Huis Gronsveld: parkaanleg

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park ten zuiden en zuidwesten van het huis c. boomgaard d. moest..

Huis Gronsveld: ruïne en toren

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 5: RUÍNE en TOREN, restanten van het middeleeuwse kasteel, dat in de loop van de 18e en 19e eeuw verdwenen is; de r..

Huis Gronsveld: tuinmuur

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, XVIII-XIX; aansluitend op het poortgebouw loopt een tuinmuur tot aan de hoek van de Stationsstraat; dit..

Huis Gronsveld: voetstukken

Rijksweg 68
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 7: VOETSTUKKEN, XIX, in de rozenvakken van de neogeometrische tuin: twee korte ronde zuilen op geprofileerde ronde b..

Huis van mergel

Stationsstraat 19
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis van mergel, 1714.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)