Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heysterum: parkaanleg in Linne

Tuin Park Landgoed

Weerd 6
6067BJ Linne (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Heysterum: parkaanleg

Omschrijving PARKAANLEG bestaande uit a. de eigenlijke landschappelijke aanleg b. achtertuin c. weiland ad a.: deze aanleg, XIXab, ligt ten westen van het huis ten noorden van het oprijpad en bestaat uit een grote, zeer licht geaccidenteerde grasvlakte met daarin veel fraaie oude solitairen, waaronder kastanjes, platanen, eiken en beuken; verder een markante treurbeuk en een rond loofpriëel van 11 oude linden; vaag zijn nog rondgaande wandelpaden en doorzichten te herkennen. ad b.: de kleine achtertuin (oorspronkelijk boomgaard?) ligt direct ten oosten van het huis en wordt begrensd door de onverharde eigen weg (oost), de tuinmuur (noord) en een oude taxushaag (zuid); de inrichting is modern (o.a. het zwembad) op een achttal in een cirkel staande taxusbomen (XXa) na. ad c.: het weiland ligt ten zuiden van het oprijpad, het huis en de taxushaag, en wordt verder begrensd door de asfaltwegen en de eigen weg; er staan enkele walnoten langs de oprit en aan het begin daarvan 6 oude linden rond het kapelletje (zie onder 5). Het weiland is van belang als open ruimte binnen het totale complex. Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de tuinarchitectonische waarde van met name het landschapsdeel - vanwege de landschappelijk-visuele waarde - als wezenlijk onderdeel van het totale complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heysterum: parkaanleg in Linne

Heysterum: hoofdgebouw

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving HOOFDGEBOUW, XVIIIb en later; rechthoekig gebouw van baksteen met twee bouwlagen en een zolderverdieping onder schilddak met ..

Heysterum: boerderij en schuur

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving BOERDERIJ en SCHUUR; de boerderij, XVII-XVIII, op een L-plattegrond, vormt een architectonisch geheel met het huis en is het ..

Heysterum: tuinmuur met paviljoen

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving TUINMUUR met PAVILJOEN, XIX, baksteen met uitkragende rollaag. De muur is het verlengde van de noordgevel van de boerderij in..

Heysterum: kapel

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving KAPEL, XIX-XX, baksteen; ten zuidwesten van het huis aan het begin van het oprijpad in het weiland. Vierkante plattegrond; aan..

Ravenburg

Weerd 8
Linne (Gemeente Maasgouw)
Ravensberg. Groot buitengoed, XVIII-XIX, met hoeve, stallen, remise en een monumentaal toegangshek, voorzien van poortpijlers met bekroninge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)