Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heysterum: hoofdgebouw in Linne

Kasteel Buitenplaats

Weerd 6
6067BJ Linne (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: tweede kwart 18e eeuw en later


Beschrijving van Heysterum: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW, XVIIIb en later; rechthoekig gebouw van baksteen met twee bouwlagen en een zolderverdieping onder schilddak met grijze lei (voorzijde) en grijze pannen (achterzijde); op zuidwesthoek, geïncorporeerd in de rechthoekige plattegrond een vierkante toren, XVIII, drie verdiepingen plus mezzanine onder gewelfde kap met insnoering, leigedekt; op de hoeken verspringende blokken van mergel t/m eerste verdieping. Op de noordwesthoek van het hoofdgebouw een tweede toren, eveneens vierkant en ook staand binnen de plattegrond, XVIII-XIX, één verdieping hoger dan de andere onder een klokvormig dak met grijze lei; op de hoeken arkeltorentjes. Op het dak van het hoofdgebouw een dakruitertje met windvaan, 1789. Aan de achterzijde van het gebouw een vijfhoekige erker met plat dak, XIX. Onregelmatige vensterindeling. Inwendig o.m.: stucplafonds met grote centrumrozetten, XIXc,d en stucranden met eierlijstwerk langs de gestucte moerbalken, XVIIId; in vestibule eiken steektrap met dito balustrade, XIXc. Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarden - vanwege de markante ligging in het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509942
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heysterum: hoofdgebouw in Linne

Heysterum: parkaanleg

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving PARKAANLEG bestaande uit a. de eigenlijke landschappelijke aanleg b. achtertuin c. weiland ad a.: deze aanleg, XIXab,..

Heysterum: boerderij en schuur

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving BOERDERIJ en SCHUUR; de boerderij, XVII-XVIII, op een L-plattegrond, vormt een architectonisch geheel met het huis en is het ..

Heysterum: tuinmuur met paviljoen

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving TUINMUUR met PAVILJOEN, XIX, baksteen met uitkragende rollaag. De muur is het verlengde van de noordgevel van de boerderij in..

Heysterum: kapel

Weerd 6
Linne (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving KAPEL, XIX-XX, baksteen; ten zuidwesten van het huis aan het begin van het oprijpad in het weiland. Vierkante plattegrond; aan..

Ravenburg

Weerd 8
Linne (Gemeente Maasgouw)
Ravensberg. Groot buitengoed, XVIII-XIX, met hoeve, stallen, remise en een monumentaal toegangshek, voorzien van poortpijlers met bekroninge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)