Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Lemiers: toegangspoort met brug in Lemiers

Tuin Park Landgoed

Oud Lemiers 6
6295AT Lemiers (gemeente Vaals)
Limburg

Bouwjaar: 1725-1750


Beschrijving van Kasteel Lemiers: toegangspoort met brug

Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSPOORT met BRUG, XVIIIb, wellicht ontworpen door de Akense architect Couven. De poort (aan de kasteelzijde van de brug) heeft twee kruispijlers in baksteen met rijkgeprofileerde dekplaten in mergel en bekroning van vierkante mergelvazen; tussen de pijlers een poort in baksteen met afgeplatte toog met hardstenen omlijsting; daarboven een leien ezelsrugdakje; houten deurvleugels met manspoortje. Aan de buitenzijde worden de pijlers geflankeerd door grote voluutvormige wangen in mergel; deze rusten op bakstenen in- en uitzwenkende keermuren, die uit de gracht oprijzen; op het einde van de muren pijlers, die identiek zijn aan de poortpijlers. De westelijke keermuur loopt - in mergel - door tot aan de zuidoostpunt van de zuidgevel van het bijgebouw - daar eindigt de gracht. De bakstenen brug heeft twee togen en een lage borstwering, die aansluit op de poortpijlers; brugdek gestraat met veldkeien. Waardering TOEGANGSPOORT met BRUG is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - de monumentale waarde; - de historisch-functionele betekenis in relatie met de overige onderdelen van het complex; - de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Lemiers: toegangspoort met brug in Lemiers

Kasteel Lemiers: fontein

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 5: FONTEIN, 1729; hardstenen plaat met mascaron en alliantiewapen Von F├╝rth/Von Pelser Berensberg; bekronin..

Kasteel Lemiers: tuinmuur

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, wellicht eveneens door Couven ontworpen, XVIIIb; baksteen en mergel in de bekroning van de pijlers. Hee..

Kasteel Lemiers: bijgebouw met torens

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW in baksteen op L-plattegrond, XVII, met een noord- en een langere westvleugel; op het knikpunt van de v..

Kasteel Lemiers: bakhuis

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 8: BAKHUIS, XVIII, eenvoudig klein bouwsel van mergel onder zadeldak van grijze pannen; het ligt aan de Hermansbeek ..

Kasteel Lemiers: grafmonument

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 7: GRAFMONUMENT, 1891, van de familie Von Pelser Berensberg, natuursteen en cement in eclectische stijl; vierkante t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)