Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Lemiers: bijgebouw met torens in Lemiers

Kasteel Buitenplaats

Oud Lemiers 6
6295AT Lemiers (gemeente Vaals)
Limburg

Bouwjaar: 1600-1700


Beschrijving van Kasteel Lemiers: bijgebouw met torens

Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW in baksteen op L-plattegrond, XVII, met een noord- en een langere westvleugel; op het knikpunt van de vleugels een vierkante hoektoren waarvan de spits verdwenen is; de westvleugel heeft aan de korte eind(=zuid)gevel een rond hoektorentje met een leiengedekte knobbelspits met windvaan (jaartal 1774). Halverwege de lange westvleugel een poortdoorgang onder een met natuursteen versierde topgevel, waarin een wapensteen. Het bijgebouw heeft twee bouwlagen onder een met grijze pannen gedekt schilddak; het zuidelijk deel van de westvleugel (rechts van de poortdoorgang) heeft een iets hoger dak en een kelderverdieping, waarin vroeger een brouwerij. Inwendig o.m. vier kruisgewelven op centrale pijler. Waardering BIJGEBOUW is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - de imposante architectuur; - de historisch-functionele betekenis in relatie met de overige onderdelen van het complex; - de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509939
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Lemiers: bijgebouw met torens in Lemiers

Kasteel Lemiers: tuinmuur

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, wellicht eveneens door Couven ontworpen, XVIIIb; baksteen en mergel in de bekroning van de pijlers. Hee..

Kasteel Lemiers: fontein

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 5: FONTEIN, 1729; hardstenen plaat met mascaron en alliantiewapen Von F├╝rth/Von Pelser Berensberg; bekronin..

Kasteel Lemiers: bakhuis

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 8: BAKHUIS, XVIII, eenvoudig klein bouwsel van mergel onder zadeldak van grijze pannen; het ligt aan de Hermansbeek ..

Kasteel Lemiers: toegangspoort met brug

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSPOORT met BRUG, XVIIIb, wellicht ontworpen door de Akense architect Couven. De poort (aan de kasteelzijde..

Kasteel Lemiers: grafmonument

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 7: GRAFMONUMENT, 1891, van de familie Von Pelser Berensberg, natuursteen en cement in eclectische stijl; vierkante t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)