Wolfrath: poortgebouw, noordwestvleugel in Born

Wolfrath 1
6121RA Born (gemeente Sittard Geleen)

Beschrijving van Wolfrath: poortgebouw, noordwestvleugel

POORTGEBOUW, XVIIc, noordwestvleugel waarschijnlijk later; bakstenen gebouw op U-plattegrond onder zadeldak (grijze pannen) met in de middenvleugel een poorttoren; de noordwestvleugel is korter dan de andere eindvleugel; de poorttoren heeft een met leien gedekt ingezwenkt schilddak; boven de poort een kamer en aan de veldzijde het alliantiewapen Bentinck x De Breyll, 1663. Houten poortdeuren waarschijnlijk uit de bouwtijd; vergulde deurklopper, XVII. Aan hofzijde van zuidoostvleugel gevelstenen "anno" en "1657"; aan tuinzijde deurtje met houten kozijn met laatgotische stijlkenmerken. Rijk geprofileerde houten gootklossen aan hofzijde; deuren en luiken geschilderd in heraldisch blauw en wit. Waardering POORTGEBOUW van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de oorspronkelijkheid van de architectuur - als cultuurhistorisch onderdeel van het totale complex - vanwege de ensemblewaarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)