Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Lemiers: hoofdonderdeel in Lemiers

Kasteel Buitenplaats

Oud Lemiers 6
6295AT Lemiers (gemeente Vaals)
Limburg

Bouwjaar: 1100-1300


Beschrijving van Kasteel Lemiers: hoofdonderdeel

Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, XVII, op middeleeuwse grondslag, bestaande uit twee bakstenen (op een onderbouw van mergel en hardsteen) bouwdelen, te weten de min of meer vierkante woontoren en de qua plattegrond bijna even grote aanbouw-om-binnenplaats ten zuiden ervan, die aan de westzijde iets uitkraagt. De woontoren heeft een hoge, boven het maaiveld uitstekende kelderverdieping, waarop twee bouwlagen onder een hoog schilddak (grijze lei). De aanbouw bestaat uit drie vleugels op U-plattegrond, die een kleine binnenplaats omsluiten samen met de zuidgevel van de woontoren. De zuidvleugel heeft onder de verdieping een open loggia van drie bogen op hardstenen Toscaanse zuilen; er tegenover, onder een houten loggia, is de ingang naar de woontoren via een houten trap van acht treden met bijzondere houten leuning (XIX). Naast deze trap een houten buitenkast met ronde panelen en deur met bossingen. Er zijn ramen met tussendorpels en meerruitsvensters in 18de-eeuwse stijl, waarvan de omlijstingen van Naamse steen samengestelde sluitstenen hebben of getoogd zijn. In de noordoosthoek van de binnenplaats een vierkante traptoren met laag schilddak (leien), dat nauwelijks boven het dak van de toren uitsteekt. De aanbouw heeft een laag rondgaand schilddak met grijze pannen. Inwendig o.m. een kachelnis met L.XIV-stucwerk. Waardering KASTEEL is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - de architectuur van met name de binnenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509926
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Lemiers
kasteel Gen Hoes
Kasteel Lemiers, het herenhuis
Kasteel Lemiers, het herenhuis
Locatie Lemiers
Algemeen
Kasteeltype herenhuis en een kasteelboerderij
Huidige functie kantoren en woonhuis
Gebouwd in nederhof: 1677
poort: 1683
fontein: 1729
zuidelijk deel met toren: 1774
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  509928
Kasteel Lemiers, de kasteelboerderij waarin vroeger een watermolen was

Kasteel Lemiers of kasteel Gen Hoes is gelegen in het gelijknamige dorp Lemiers dat tegenwoordig deel uitmaakt van de Nederlands Limburgse gemeente Vaals.

Beschrijving van het kasteel

Het kasteel omvat een herenhuis en een kasteelboerderij. Ze is gebouwd op de plaats waar de Hermansbeek in de Selzerbeek uitmondt en ze had ook een watermolen met de naam Kasteelmolen. Het oudste deel van het huis is een vierkante waterburcht met een traptoren, beiden uit de 15e eeuw en gebouwd op de fundamenten van een voorganger uit de 12e eeuw, waarvan de kelders en de tongewelven zijn overgebleven. In 1640 werd het kasteel aan de zuidzijde uitgebreid met drie smalle vleugels om een kleine binnenplaats. De meest zuidelijke vleugel heeft een open arcade op Toscaanse zuilen. De L-vormige nederhof stamt uit 1677 hetgeen blijkt uit de aanwezige jaarankers. De poort met doorgang is uit 1683. Het zuidelijke deel van de hoeve met de ronde hoektoren werden, zoals door een windvaan op de torenspits aangeduid, in 1774 aangebouwd. In deze vleugel is een watermolen ingericht. Uit dezelfde tijd zijn de toegangspoort in Lodewijk XVI-stijl en de boogbrug naar het huis.

Op het terrein bevindt zich een torenvormig monument, eveneens in Lodewijk XVI-stijl en ter ere van een der vroegere eigenaars, Freiherr van Pelser Berensberg, die in 1891 overleed. Verder is er een monumentale fontein uit 1729.

Geschiedenis en bewoners

Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1219 als een kleine versterkte waterburcht met grondheerlijke rechten. Het kasteel zou al eerder in het begin van de 11e eeuw hebben bestaan en gebouwd zijn door de Beierse graaf Katelo, een aangetrouwde neef keizer Hendrik III. Katelo schonk het kasteel aan de Domheren van Aken. Later werd het eigendom van Winandus van Limurs, die zich de heer van Lemiers noemde. Hij bouwde aan het einde van de 12e eeuw een nieuwe burcht die echter later tijdens de grote Limburgse Successieoorlog werd verwoest. De nazaten van de heren van Lemiers waren Gerardus en Wilhelm van Lemiers, zij bouwden daarna weer een nieuw kasteel op dezelfde plek. In de loop van de 14e eeuw stierf de familie Lemiers aan de mannelijke zijde uit. Een dochter trouwde met een zekere Van Ophem, zodat het kasteel en de landerijen in zijn handen kwamen.

Een dochter uit dit huwelijk, Gertrud van Ophem, trouwde met Herman van Eys, een lid van de beruchte familie van het nabijgelegen kasteel van Eys, het huidige Kasteel Goedenraad. Deze Gertrud was degene die het in verval geraakte Sint-Catharinakappelletje in Lemiers liet opknappen, deze van een luidklok liet voorzien en een aantal wandschilderingen liet aanbrengen. De klok draagt tegenwoordig nog steeds haar naam. De heren van Eys maakten het ondertussen zo bont, onder andere met het onrechtmatig heffen van tol op de doorgaande handelswegen in de nabijheid van Eys, dat de hertog van Brabant, onder wiens gezag zij vielen, ingreep en hun kasteel te Eys met de grond gelijk maakte en de familie verjoeg. Herman van Eys zat echter, door zijn huwelijk met Gertud, veilig op Lemiers en bleef gespaard van de toorn van de hertog.

In het begin van de 17e eeuw kwam het kasteel Lemiers in handen George von Stücker-Hochstetter, die raadsman was van de Akense schepenbank. Hij liet het kasteel moderniseren en uitbreiden met de drie vleugels aan de zuidkant en met de kasteelhoeve. Ook liet hij het Sint-Catharianakappelletje weer opnieuw opknappen.

De volgende eigenaar van het kasteel was Johann Wilhelm Brewer von Fürth telg uit een adellijke familie in Zuid-Limburg. Hij verwierf het kasteel door zijn huwelijk met Adelheid von Stücker, de dochter en enig kind van George Von Stücker. Toen deze dochter kinderloos stierf, erfde Von Fürth het kasteel en alle landerijen. Kaspar von Brewer gen. von Fürth, een kleinzoon van Brewer von Fürth, vestigde een bierbrouwerij in de kasteelhoeve. Diens enige dochter trouwde in 1807 met de adellijke Duits-Nederlandse jhr. Fredericus Franciscus Josephus Maria Antonius von Pelser Berensberg (1778-1861). Na verloop van tijd kwam het kasteel leeg te staan toen het echtpaar elders ging wonen.

Het heden

Na de Tweede Wereldoorlog werd het huis, zoals veel ander Duits bezit in Nederland, geconfisqueerd en verkocht aan de kunsthandelaar jonkheer O.M. Hofland Fürst uit Amsterdam. Vervolgens kwam het in bezit van toe aan E.J.A.J. Jongen. Tegenwoordig zijn er een aantal kantoren in het kasteel gevestigd. In het herenhuis woont tegenwoordig een familie genaamd Alberts.

Het kasteel is een rijksmonument.


Aan den Bollenberg · Landgoed Aan gen End · Kasteel Aerwinkel · Kasteel Afferden · Alde Huys · Kasteel De Aldenborgh · Kasteel Aldenghoor · Alte Burg · Kasteel Amstenrade · Slot Annendael · Kasteel Arcen · Arenborg · Baersdonck · Baronsberg · Belfort · Kasteel De Berckt · Kasteel Bethlehem · Huis Blankenberg · Kasteel Bleijenbeek · Boerlo · Bolberg · Bollenberg · Kasteel De Bongard · Borchgrave · Kasteel d'Erp · Kasteel Borggraaf · Kasteel Borgharen · Kasteel Born · Huis Bree · Kasteel Broekhuizen · Gracht Bruggraaf · Kasteel De Burght · Kasteel Cartils · Kasteel Cortenbach · Huis De Dael · Dalheym · Huis Ten Dijcken · Kasteel Doenrade · Landgoed Doesborgh · Kasteel Erenstein · Kasteel Eijsden · Eijsden · Kasteel Elsloo · Eperhuis · Etzenraderhuuske · Exaten · Kasteel Eijckholt · Kasteel Eyckholt · Eys · Kasteel Genbroek · Gebroken Slot · Kasteel Geijsteren · Kasteel Op Genhoes · Kasteel Genhoes · Genneperhuis · Kasteel Het Geudje · Kasteel Geulle · Kasteel Geusselt · Kasteel Goedenraad · Kasteel Grasbroek · Kasteel Groenendaal · Groethof · Kasteel van Gronsveld · Kasteel Haeren · Kasteel Den Halder · Heerlaer · Kasteel Hillenraad · Kasteel Hoensbroek · Kasteel Holtmühle · Huize Holtum · Kasteel Horn · Huys ter Horst · Kasteel ten Hove · Kasteel Hurpesch · Kasteel Sint-Jansgeleen · Kasteel Jerusalem · Kasteel Kaldenbroek · Den Kamp · Kasteel Karsveld · Kasteel Keverberg · Klimmender Huuske · Koppelberg · Kasteel Lemiers · Leymskamp · Kasteelruïne Lichtenberg · Kasteel Limbricht · Huize Lovendael · Luyseycke · Huize Maagdenberg · Malbeck · Huize Manresa · Kasteel van Meerlo · Kasteel Meerssenhoven · Kasteel van Mheer · Kasteel Millen · Kasteel Montfort · Sint-Jozefklooster Villa Moubis · De Munt · Château Neercanne · Kasteel Neubourg · Huis Nierhoven · Nieuwborg · Kasteel Nieuwenbroeck · Nije Huys · Kasteel Nijenborgh · Kasteel Nijswiller · Kasteel De Bockenhof · Kasteel Obbicht · Kasteel Ooijen · Kasteel Oost (Valkenburg) · Kasteel Oost (Oost-Maarland) · Kasteel Ouborg · Kasteel Passarts-Nieuwenhagen · Prinsenhof · Kasteel Puth · Kasteel Raath · Kasteel De Raay · Reiderode · Kasteel Reijmersbeek · Kasteel van Rijckholt · Kasteel Rivieren · Kasteel Schaesberg · Kasteel Schaloen · Kasteel Scheres · Landgoed Schoneborg · Huis Severen · Sibberhuuske · Château St. Gerlach · Huis De Spyker · Stadhuis van Venlo · Huize Stalberg · Kasteel Stein · Stoel van Swentibold · Kasteel Strijthagen · Struyver · Kasteel Terborgh · Kasteel Ter Worm · De Tombe · Huis de Torentjes · Kasteel Vaalsbroek · Kasteel Vaeshartelt · Kasteel Valkenburg · Vinckenhof · Kasteel Vliek · Vogelsanxhof · De Vroenhof · Vrijburg · Kasteel Wambach · Weyborch · Kasteel Wijnandsrade · Wijnandsrade · Huize Witham · Kasteel Wittem · Kasteel Wolfrath · Kasteel Wylre · Kasteel Wijlre · In het Zand


Monumenten in de buurt van Kasteel Lemiers: hoofdonderdeel in Lemiers

Vakwerkhuizen met verdieping onder een zadeldak

Lemiers-Rijksweg 120
Lemiers (Gemeente Vaals)
Vakwerkhuizen met verdieping onder een zadeldak, XVIII-XIX.

Rectoraatskerk van de H.Catharina

Lemiers-Rijksweg 83
Lemiers (Gemeente Vaals)
Inleiding RECTORAATSKERK VAN DE H.CATHERINA EN LUCIA, 1895-1896. Gebouwd in neo-romaanse stijl naar een ontwerp van de Roermondse architect..

Kasteel Lemiers: parkaanleg

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan; b. park; c. voorplein; d. boerderijerf; e. weilanden. Ad a.: De oprijla..

Huis van vakwerk, van belang door ligging tegenover oude kerk. Witgeverfd

Oud Lemiers 21
Lemiers (Gemeente Vaals)
Huis van vakwerk, XVIII-XIX, van belang door ligging tegenover oude kerk. Witgeverfd.

Huis van vakwerk, van belang door ligging tegenover de oude kerk. Witgeverfd

Oud Lemiers 23
Lemiers (Gemeente Vaals)
HUIS van vakwerk, XVIII-XIX, van belang door ligging tegenover de oude kerk. Witgeverfd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Lemiers: hoofdonderdeel in Lemiers