Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bovenschuur in Capelle aan den IJssel

Boerderij

Dorpsstraat 181
2903LA Capelle aan den IJssel
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Bovenschuur

Inleiding De bijzonder vormgegeven BOVENSCHUUR is omstreeks 1870 tegen een naastgelegen boerderij aangebouwd. In de rechter zijgevel van de schuur is de moet van de oude boerderij nog goed te zien. In de eerste helft van deze eeuw werd de schuur door de lokale aannemer en architect Bas van Dam gebruikt als werkplaats en droogzolder voor hout. Tevens diende de schuur voor opslag van vloedplanken en stormlampen. Onderin de schuur was een in de dijk verstopte woning. Afgezien enkele kozijnen die, met behoud van de oorspronkelijke roedenverdeling, zijn vernieuwd, verkeert het pand uitwendig in gave staat.De bovenschuur is tegen de dijk aangebouwd en ligt in de oude dorpskern van Capelle aan den IJssel. Omschrijving Pand op rechthoekige plattegrond met souterrain tegen de dijk en daarboven anderhalve bouwlaag, opgetrokken in gele handvorm IJsselsteentjes onder schild-zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het metselwerk van de gevels is uitgevoerd met lisenen, spaarvelden, rollagen en een tandlijst. De symmetrische voorgevel (zuid) aan de straatzijde telt vijf traveeën met centrale dubbele deur onder korfboog en vier dubbele rondboogvensters met doorlopende waterdorpel. Vensters en deuren met 9-ruits roedenverdeling en getoogde bovenlichten met diagonale roeden. In de halve verdieping getoogde gevelopeningen met maaswerk in baksteen. In de middenas van de linker zijgevel (west) twee dubbele deuren met roedenverdeling, beneden met bovenlicht onder korfboog en boven onder rondboog. Vanaf de dijk een schuine oprit naar de onderster deur. Getoogde souterrainvensters en op de verdieping smalle gekoppelde zesruits vensters met halfrond bovenlicht. Aan weerszijden van de zolderdeur segmentboogvormige gevelopeningen met gemetseld maaswerk. Achtergevel (noord) met rollagen als cordonlijsten. Op souterrainniveau twee dubbele deuren onder segmentboog, één vierkant meerruitsvensters en kleine rondboogvensters. Verdieping met vijf gekoppelde zesruits vensters met halfrond bovenlicht. In de halve zolderlaag getoogde gevelopeningen met maaswerk als in de voorgevel. De rechter zijgevel (oost) is behalve de moet van de oude boerderij gedicht met planken. Waardering De schuur is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang als representatief voorbeeld van een bovenschuur uit het midden van de negentiende eeuw. De schuur is in architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de bijzondere vormgeving en typologie en de kenmerkende gele IJsselsteen. Het pand verkeert uitwendig in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering in nagenoeg oorspronkelijke staat. Het pand is van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de oude dorpskern van Capelle aan den IJssel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509911
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bovenschuur in Capelle aan den IJssel

Hervormde- of Dorpskerk

Kerklaan 2
Capelle aan den IJssel
Ned.Herv.Kerk. Dorpskerk, bestaande uit een eenbeukig schip en een smaller, vijfzijdig gesloten koor, beide overdekt door tongewelven met tr..

Toren der Hervormde Kerk

Kerklaan 2
Capelle aan den IJssel
Toren der Herv. Kerk. Eenvoudig bakstenen bouwwerk, blijkens stichtingssteen boven de westelijke ingang uit 1805. Slanke naaldspits. Te weer..

Voormalig bejaardentehuis Van Capellenstichting

Dorpsstraat 164
Capelle aan den IJssel
Inleiding Het voormalige BEJAARDENHUIS in eenvoudige Neo-Hollandse Renaissance is in 1898 gebouwd in opdracht van de Van Capellenstichting,..

Huis bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarop hoekschoorstenen

Dorpsstraat 160
Capelle aan den IJssel
Huis uit 1792, bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarop hoekschoorstenen. Dakkapel met vleugelstukken. Houten kroonlijst; d..

Dijkboerderijtje, gaaf bewaard. Rieten wolfdak met overstek aan de dijkzijde. Vensters met luiken en ten dele nog goede roedenverdeling

Dorpsstraat 215
Capelle aan den IJssel
Dijkboerderijtje uit het begin van de 19e eeuw, gaaf bewaard. Rieten wolfdak met overstek aan de dijkzijde. Vensters met luiken en ten dele ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bovenschuur in Capelle aan den IJssel

Foto's (2)