Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarshuisboerderij in Capelle aan den IJssel

Boerderij

Nijverheidstraat 297
2901AP Capelle aan den IJssel
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1892


Beschrijving van Dwarshuisboerderij

Inleiding Het rieten dak boven het bedrijfsgedeelte van de DWARSHUISBOERDERIJ is recentelijk vervangen door gesmoorde Hollandse pannen. In de achtergevel is op de zolder een grote glazen pui ingezet. Omschrijving Boerderij op T-vormige plattegrond met woonhuisgedeelte onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en daarachter een bedrijfsgedeelte onder zadeldak. Behalve de driezijdige erker aan de westgevel, die is opgetrokken in gele kalkzandsteen, zijn alle gevels gepleisterd. De gevels van het dwarshuis zijn in blokwerk gepleisterd, aan de eindgevels kraagt het dak iets uit op geprofileerde consoles. Eenvoudige windveer met in snijwerk uitgevoerde makelaars. De voorgevel (zuid) met verhoogde middenpartij telt vijf vensterassen en heeft een plint met ruitvormige ornamenten en hoekpilasters. Centraal in de gevel een brede houten paneeldeur met gietijzeren roosters onder bovenlicht en daarboven twee rondboogvensters. Aan weerszijden van de deur T-vensters. Alle gevelopeningen in geprofileerde omlijsting met kuiven. Aan de oostzijde van het woonhuisgedeelte kleine keldervensters met diefijzers. In de oostgevel van het bedrijfsgedeelte twee 6-ruits keukenvensters en in de erker aan de westgevel twee T-vensters met persiènnes. In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte twee ijzeren getoogde stalramen met sierroedenverdeling aan weerszijden van een opgeklampte staldeur onder bovenlicht. Inwendig zijn in het woonhuisgedeelte de oorspronkelijke indeling en elementen zoals een monumentale marmeren schouw met spiegel, gehoutte deuren en een gemarmerde lambrizering in de hal met gesjabloneerde friezen bewaard gebleven. In de keuken de oorspronkelijke stookplaats met houten schouw en schildpadtegels. Eenvoudige balkenplafonds. In het bedrijfsgedeelte nog de oude standvinken en de oorspronkelijke bestrating en indeling. Waardering De boerderij is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang als representatief voorbeeld van een dwarshuisboerderij met rijk voorhuis, kenmerkend voor de streek langs de Hollandse IJssel. De boerderij is in architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de karakteristieke typologie en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Inwendig zijn de indeling en enkele interieurelementen bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509908
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarshuisboerderij in Capelle aan den IJssel

Boenhoek

Nijverheidstraat 297
Capelle aan den IJssel
Omschrijving BOENHOK met gepleisterde gevels onder zadeldak met rode en gesmoorde Hollandse pannen. Waardering De boenstoep is van algeme..

Woonhuis scheepswerf

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding WOONHUIS onderdeel van scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk, gebouwd in opdracht van de heer Otto als directeursw..

Houten loods

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding Houten LOODS, onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk en gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De..

Houten loods met woonhuis

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding Houten LOODS uit het einde van de 19e eeuw onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk. De loods ligt..

Dievenhuisje: gevangenis van Slot Capelle

Nieuwe Laan 11
Capelle aan den IJssel
Gevangenis van het v.m.Slot. Een blijkens het steenformaat in de 16e eeuw gebouwd rechthoekig bouwwerk onder een zadeldak tussen met rollage..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dwarshuisboerderij in Capelle aan den IJssel