Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spoorbrug in Rhenen

Weg En Waterwerk

in spoorlijn
3910AA Rhenen
Utrecht

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Spoorbrug

Inleiding Spoorbrug, onderdeel uitmakend van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen, die tot de Tweede Wereldoorlog doorliep naar Kesteren. De als viaduct uitgevoerde spoorbrug is één van de drie onderdoorgangen in het kunstmatig opgeworpen talud. In de volksmond worden deze bruggen `de poorten' genoemd. De viaducten zijn gebouwd in 1882. Omschrijving SPOORBRUG, gelegen in het talud van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen. De tunnel verbindt de Lijnweg met de Uitweg Bovenweg en de Bovenweg. Het viaduct bestaat uit een rechte onderdoorgang van 3,6 meter hoogte met een tongewelf. De bakstenen keermuren lopen evenwijdig af met het talud en zijn voorzien van vlechtingen en hardstenen aanzetten. De borstweringen ter hoogte van het spoor zijn voorzien van twee blindnissen, en pilasters. De afdekkingen zijn van hardsteen. In één van de keermuren is een hardstenen pijlschaalsteen aangebracht met inscriptie: .. M. boven AP. De bestrating van de onderdoorgang bestaat uit klinkers. Waardering De spoorbrug is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van het spoor. Voorts is deze van architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een zeldzaam bouwtype en vanwege het materiaalgebruik en de detailleringen. Tenslotte zijn de poorten van ensemblewaarde vanwege de ligging in de spoordijk en in relatie met twee andere Spoorbruggen aan de Cuneraweg/Achter de Lijn en Cuneraweg/Lijnweg/Achter de Lijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509906
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spoorbrug in Rhenen

Spoorbrug

in spoorlijn
Rhenen
Inleiding Spoorbrug, onderdeel uitmakend van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen, die tot de Tweede Wereldoorlog doorliep naar Kesteren. De als ..

'Achterberg': Middeleeuwse woontoren in boerderij

Cuneraweg 128
Rhenen
"achterberg". Middeleeuwse woontoren in boerderij.

Spoorbrug

onderdeel spoorlijn
Rhenen
Inleiding Spoorbrug, onderdeel uitmakend van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen, die tot de Tweede Wereldoorlog doorliep naar Kesteren. De als ..

Terrein waarin de overblijfselen van het versterkte huis remmerstein

-
Rhenen
Terrein waarin de overblijfselen van het versterkte huis Remmerstein. Datering: 15e eeuw of vroeger.

Terrein waarin de overblijfselen van het Bisschoppelijk kasteel Ter Horst

tussen De Dijk en de Levendaalselaan
Achterberg (Gemeente Rhenen)
Terrein waarin de overblijfselen van het Bisschoppelijk kasteel Ter Horst. Datering: 12e eeuw.

Kaart & Routeplanner