IJskelder bij de buitenplaats in Rhenen

Cuneraweg 12

Beschrijving van IJskelder bij de buitenplaats

Inleiding De ijskelder bij de buitenplaats Heimerstein werd in 1909 of 1910 gebouwd. De kelder bevindt zich op een perceel aan de overzijde van Heimerstein, tegen de Grebbeberg aan. De huidige toestand komt niet overeen met de bouwtekeing uit 1909. Op deze bouwtekening gaat het om een kelder van één meter diepte, overkapt met een rietgedekte houten kap. Omschrijving De aan de Cuneraweg gelegen IJSKELDER bestaat uit een terzijde van het pad tegen de Grebbeberg gelegen ingang, die verdiept gelegen is ten opzichte van het hellende vlak. De ingang bestaat uit twee keermuren en een trap die leidt naar een rondboogvormige ingang. Deze is afgesloten door een recente deur. De kelder bestaat uit een gewelfconstructie van baksteen, gedekt door aarde. De kelder is in het maaiveld deels zichtbaar. Waardering De ijskelder is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis van de buitenplaats Heimerstein, het is van architectuurhistorisch belang vanwege het bouwtype en het is van ensemblewaarde vanwege de ligging in de bosrijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)