Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Remmerstein: duiventoren in Rhenen

Tuin Park Landgoed

Oude Veensegrindweg 15
3911TA Rhenen
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1725 1725 ca. 1725


Beschrijving van Remmerstein: duiventoren

Omschrijving De tussen de Cuneraweg (bij no. 305) en de Oude Veensegrindweg in het weiland gelegen DUIVENTOREN, gebouwd omstreeks 1725 na afbraak van het oude huis op die plek. Daarbij zijn de oude stenen gebruikt. De toren ligt op een eilandje in het midden van een gracht en is op een ronde plattegrond opgetrokken en wordt afgedekt door een veelhoekig tentdak met zinken bekleding. Op de top staat een duif. De toren is boven een gepleisterde plint opgetrokken in handvormbaksteen. H et muurwerk wordt gesierd door twee uitgemetselde banden met ojiefprofiel. Aan de oostzijde bevindt zich een getoogde opgeklampte deur. De westzijde bevat vijf rijen getoogde en keperboogvormige openingen. Waardering De duiventoren is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de materiaaltoepassingen. Het is van cultuurhistorische waarde als oudste resterende bouwkundig onderdeel van de buitenplaats. Tevens is het object van ensemblewaarde vanwege de landelijke ligg ing en als eikpunt van het lanenstelsel van Remmerstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509902
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Remmerstein: duiventoren in Rhenen

Remmerstein: landhuis

Oude Veensegrindweg 15
Rhenen
Het LANDHUIS Remmerstein, gebouwd in 1912, is met de L-vormige plattegrond overhoeks geplaatst op een centrale as van het landgoed. Deze as ..

Remmerstein: entreepartij

Oude Veensegrindweg 15
Rhenen
De ENTREEPARTIJ van het landhuis Remmerstein is aangelegd in 1912 en wordt gevormd door een tweetal bakstenen pijlers waarop natuurstenen sc..

Remmerstein: garage

Oude Veensegrindweg 15
Rhenen
De GARAGE is gebouwd in 1912 en ligt aan de noordoostzijde van het huis. Het object is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt ..

Remmerstein: watertoren

Oude Veensegrindweg 15
Rhenen
De WATERTOREN is gelegen ter rechterzijde van de oprijlaan. Deze diende ertoe om het eigen waterleidingnet van voldoende druk te voorzien. D..

Remmerstein: tuinaanleg

Oude Veensegrindweg 15
Rhenen
De TUINAANLEG in nieuwe architectonische tuinstijl werd ontworpen door tuinarchitect D.F. Tersteeg. De aanleg voegt zich in de achtiende eeu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)