Tuinaanleg in Ohé en Laak

Burgemeester Minkenberglaan 9
6109AL Ohé en Laak (gemeente Maasgouw)

Bouwjaar: 17e/19e eeuw

Beschrijving van Tuinaanleg

Omschrijving TUINAANLEG omvat de volgende delen: a. de hof b. het terrein dat gelegen is tussen de hof, het vakwerkhuis, de Burg. Minkenberglaan en Daalerdijk c. de grote pereboomgaard d. een weiland ad a.: de hof bestaat uit een groot centraal grasveld met enkele oude fruitbomen, waar omheen een lusvormig grindpad direct langs de gebouwen en muren; e.e.a. naar concept van Van Laar, XIXb; hier en daar tussen muren en pad (lei)fruit en smalle borders. Bij de schuur (zie 4) is de toegang tot de hof via een kort pad vanaf het inrijhek (zie 5) aan de Minkenberglaan. ad b.: dit tuindeel bestaat vooral uit fruitbomen en een minuscuul romantisch zgn. Van Laar-element (XIXb): een in een laagte (deel van voormalige gracht) nog iets verder uitgegraven ringslootje, dat aldus een eilandje vormt; hierop een treurberk en eertijds een prieëeltje, waarvan de funderingsresten nog aanwezig zijn; dit tuinelement ligt direct langs de Minkenberglaan. ad c.: de boomgaard met oude peren ten noorden van de gebouwen, in aanleg XIX of ouder, beslaat bijna de helft van het totale complexoppervlak; duidelijk herkenbare lintvormige laagten geven de loop van een vroegere gedeeltelijke omgrachting aan, midden XVII. ad d.: het rechthoekige perceel grasland (eertijds waarschijnlijk ook boomgaard), dat zich als zuidoosteijk deel van het complex uitstrekt tussen de Dorpsstraat en de Daalerdijk. Dit weiland is in het totale complex opgenomen om landschappelijk-visuele waarden, die vanouds aanwezig zijn. Waardering De TUINAANLEG is van algemeen belang - vanwege grote functionele en landschappelijk-visuele waarden in samenhang met de gebouwde onderdelen - vanwege het kleine Van Laar-element. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)