Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hasselholt in Ohé en Laak

Kasteel Buitenplaats

Burgemeester Minkenberglaan 9
6109AL Ohé en Laak (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 1548 (gevelsteen)


Beschrijving van Hasselholt

Omschrijving HOOFDGEBOUW, grotendeels van mergel met laat-gotische korfbogen, vensters en trapgevels , midden XVI (gevelsteen 1548), en een bakstenen langsgevel (zuidoostgevel) met banden, tussendorpel- en kruiskozijnen van mergel in de trant van de Maaslandse renaissance, blijkens ankers uit 1651; zadeldak uitlopend in de aan de andere lange zijde kortere uitbouw met netgewelf, XVI. In de oksel van deze uitbouw en hoofdgebouw de achtkantige traptoren met spits; spits en zadeldak met leien gedekt. Inwendig: o.a. schouw met kariatiden, vroeg XVII, enige schoorsteenmantels met stucversiering, XVIII c-d. Cartouche in frescotechniek, polychroom, Vredeman de Vries-stijl. Spil in traptoren gedeeltelijk XVI; samengestelde balklagen, in sommige vertrekken gestuct. In 1972 werd een integrale restauratie voltooid. Afkomstig uit de kelder van het huis staat nu naast de ingang van het onderhuis een grote hardstenen waterbak als opvang van hemelwater; vanwege de grootte indrukwekkend als uitgefreesde monoliet. Bouwfragmenten van het hoofdgebouw, mergel, liggen thans opgeslagen onder een afdakje op het terrein. Waardering HOOFDGEBOUW van groot algemeen belang - vanwege ouderdom - vanwege unieke architectonische vormgeving - vanwege grote mate van zeldzaamheid en gaafheid van exterieur - vanwege de markante landschappelijk-visuele ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hasselholt in Ohé en Laak

Vakwerkhuis, baksteen, aan de noordoostgevel met vakwerk ingevuld met baksteenpatronen

Burgemeester Minkenberglaan 9
Ohé en Laak (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving VAKWERKHUIS, baksteen, aan de noordoostgevel met vakwerk ingevuld met baksteenpatronen; zadeldak (grijze pannen), trapgevel (..

Tuinmuren

Burgemeester Minkenberglaan 9
Ohé en Laak (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving TUINMUREN; de langste en hoogste (ruim 3 m.) muur ( XVII) verbindt de schuur via een korter, lager stuk (waarin een laag hout..

Tuinaanleg

Burgemeester Minkenberglaan 9
Ohé en Laak (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving TUINAANLEG omvat de volgende delen: a. de hof b. het terrein dat gelegen is tussen de hof, het vakwerkhuis, de Burg. Mink..

Schuur naast inrijhek

Burgemeester Minkenberglaan 9
Ohé en Laak (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving SCHUUR naast inrijhek; baksteen, zadeldak met rode pannen (XVIII-XIX); aan elk der topgevels een oude leipeer. Waardering ..

Kruisbeeld, gietijzer

Burgemeester Minkenberglaan 9
Ohé en Laak (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving KRUISBEELD, gietijzer, XIX; direct ten westen van het complex op de driesprong van de Daalerdijk en de Burg. Minkenberglaan; ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hasselholt in Ohé en Laak

Foto's (2)