Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Verduynen: brug in Echt

Tuin Park Landgoed

Berkelaarsweg 15
6101AV Echt (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 1650-1900


Beschrijving van Buitenplaats Verduynen: brug

Omschrijving BRUG naar moestuin, XVII of XVIII. Bakstenen brug met één toog en lage borstweringen; op de brug een hek met slanke bakstenen kruispijlers; de brug vormt de verbinding van het voorplein met de moestuin en ligt direct ten westen van het koetshuis, dat via een kort stuk tuinmuur verbonden is met de oostelijke kruispijler. Aan het einde van de brug aan moestuinzijde staan links en rechts twee oude beuken, waarvan de groeiwijze doet vermoeden, dat zij deel hebben uitgemaakt van een haag of berceau. Waardering de BRUG naar de moestuin is van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bouwhistorische kwaliteiten (ongestoordheid) - vanwege de architectonische vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509883
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Verduynen: brug in Echt

Buitenplaats Verduynen: hoofdgebouw

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving HOOFDGEBOUW met toegangsbrug. Streng symmetrisch huis op rechthoekige plattegrond met schilddak (leien) en door een lessenaar..

Buitenplaats Verduynen: tuinaanleg

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving TUINAANLEG, bestaande uit de volgende onderdelen: a. oprijlaan b. voorplein c. omgracht huiseiland d. omgrachte moestuin e. o..

Buitenplaats Verduynen: koetshuis

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving KOETSHUIS, XVIII of XIX; baksteen, rechthoekige plattegrond, topgevels met zadeldak (rode pannen), loodrecht op het hoofdgeb..

Buitenplaats Verduynen: pomp

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving POMP op het voorplein, in wezen XIX of ouder; uitgevoerd als bakstenen vierkante pijler, die opnieuw opgemetseld is; de ijzer..

Buitenplaats Verduynen: tuinmuur

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving TUINMUUR met ezelsrug, baksteen, XVIII; begrenst aan noord- en oostzijde het voorplein; staat loodrecht op de gracht ten noor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Verduynen: brug in Echt

Foto's (3)