Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Verduynen: hoofdgebouw in Echt

Kasteel Buitenplaats

Berkelaarsweg 15
6101AV Echt (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 1650-1700


Beschrijving van Buitenplaats Verduynen: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW met toegangsbrug. Streng symmetrisch huis op rechthoekige plattegrond met schilddak (leien) en door een lessenaarsdak gedekte smalle lagere uitbouw aan de achterzijde (trappehuis), exact in het midden, XVII. Voorgevel met door pilasters geflankeerde en fronton beëindigd middenrisaliet, XIX. Inwendig o.m. een schouw (keuken) met kariatiden, XVII; in de vestibule een hardstenen plavuizenvloer in diagonaal schaakbordpatroon, zwart en grijs, XVIII, en een stucplafond met een verdiept ovaal centrumstuk met paraplu-motief. De toegangsbrug, evenals het huis in baksteen en hiermee bouwkundig een éénheid vormend, heeft één boog en lage borstweringen gedekt met hardsteen. Waardering HOOFDGEBOUW met brug van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur en de oorspronkelijke plattegrond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509879
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Verduynen: hoofdgebouw in Echt

Buitenplaats Verduynen: tuinaanleg

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving TUINAANLEG, bestaande uit de volgende onderdelen: a. oprijlaan b. voorplein c. omgracht huiseiland d. omgrachte moestuin e. o..

Buitenplaats Verduynen: brug

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving BRUG naar moestuin, XVII of XVIII. Bakstenen brug met één toog en lage borstweringen; op de brug een hek met slanke baksten..

Buitenplaats Verduynen: koetshuis

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving KOETSHUIS, XVIII of XIX; baksteen, rechthoekige plattegrond, topgevels met zadeldak (rode pannen), loodrecht op het hoofdgeb..

Buitenplaats Verduynen: pomp

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving POMP op het voorplein, in wezen XIX of ouder; uitgevoerd als bakstenen vierkante pijler, die opnieuw opgemetseld is; de ijzer..

Buitenplaats Verduynen: tuinmuur

Berkelaarsweg 15
Echt (Gemeente Echt Susteren)
Omschrijving TUINMUUR met ezelsrug, baksteen, XVIII; begrenst aan noord- en oostzijde het voorplein; staat loodrecht op de gracht ten noor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Verduynen: hoofdgebouw in Echt

Foto's (2)