Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ernst Casimirkazerne: gedenkteken voor Ernst Casimir in Roermond

Overig

Wilhelminasingel 10
6041CH Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1936-1938


Beschrijving van Ernst Casimirkazerne: gedenkteken voor Ernst Casimir

Inleiding Het gedenkteken voor Ernst Casimir uit 1939 staat op het open voorterrein van de Ernst Casimirkazerne, in de as van het poortgebouw; tussen gedenkteken en poortgebouw loopt een met klinkers bestraat voetpad. Ernst Casimir van Nassau (1573-1632), Stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe, sneuvelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog voor de wallen van Roermond. Omschrijving Het bakstenen gedenkteken met accenten in betonsteen heeft twee tegengestelde halve cirkelsegmenten als grondvorm zodat vier armen in de vorm van een x ontstaan. Aan het einde van die armen zijn bloembakken gemetseld. Op het centrale raakpunt van de x is het eigenlijke gedenkteken geplaatst: een bakstenen opbouw met inscriptie (onder) en een beeltenis van Ernst Casimir (boven), tegen de achterzijde is een vlaggenmast geplaatst. Aan de voorzijde bestaat het cirkelsegment uit een aan twee zijden oplopende met een rollaag afgedekte muur uitkomend in een sokkel met voluutvormige, kwartrond be├źindigingen. Deze halve cirkelvorm sluit een perk in. Aan de achterzijde een dito bakstenen lage muur, echter niet oplopend uitgevoerd. De beeltenis toont Ernst Casimir en trois quart; deze werd vervaardigd door beeldhouwer V. Sprenkels uit Roermond; in kapitaal de tekst: "Ernst Casimir van Nassau gesneuveld nabij Roermond tijdens de Maasveldtocht 1632". De inscriptie hieronder luidt: "Ernst Casimir Kazerne geschenk van de gemeente Roermond aan de Koninklijke Landmacht 8 augustus 1939" (in kapitaal). Waardering Het gedenkteken uit 1939, hersteld in 1946 vertegenwoordigt algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de functionele, historische en ruimtelijke relatie tot de Ernst Casimirkazerne, nl. in de as van het poortgebouw op een open, onbebouwd terrein; - de militair-historische betekenis van Ernst Casimir van Nassau voor ons land en meer in het bijzonder voor Roermond; - de herinneringswaarde aan de Tweede Wereldoorlog; - de bijzondere betekenis voor de oude stad Roermond en haar geschiedenis als garnizoensstad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509878
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ernst Casimirkazerne: gedenkteken voor Ernst Casimir in Roermond

Ernst Casimirkazerne: legerings-/logiesgebouw

Wilhelminasingel 10
Roermond
Inleiding Op in hoofdzaak rechthoekige plattegrond gebouwd legerings-/logiesgebouw (gebouw B) ter hoogte van twee bouwlagen en kapverdiepi..

Vrijstaand kantoorgebouw

Wilhelminasingel 25
Roermond
Inleiding Vrijstaand kantoorgebouw gebouwd in 1939 in opdracht van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond naar een ontwerp van architect ir. J..

stadsmuur met de Spoelpoort

aan het noordelijke deel van de Wilhelminasingel
Roermond
Omschrijving Inleiding De stadsmuur met de Spoelpoort uit de 14e eeuw aan het noordelijke deel van de Wilhelminasingel te Roermond, onder..

Stadsmuur

Wilhelminasingel 7
Roermond
Inleiding Het ruïnecomplex genaamd Cattentoren, gesitueerd aan de Wilhelminasingel, onderdeel uitmakend van de middeleeuwse vesting van de..

Ernst Casimirkazerne: poortgebouw

Wilhelminasingel 10
Roermond
Inleiding U-vormig, breed uitgestrekt bakstenen poortgebouw naar ontwerp uit 1938 van kapitein der Genie A.G. Boost, voltooid in 1939. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ernst Casimirkazerne: gedenkteken voor Ernst Casimir in Roermond