Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Puth: tuinmuur en hekken in Voerendaal

Tuin Park Landgoed

Steinweg 1
6367GM Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van Buitenplaats Puth: tuinmuur en hekken

Omschrijving TUINMUUR en HEKKEN, XVIII; de bakstenen muur met een ezelsrug van mergel in driehoekige blokken loopt langs de Steinweg vanuit het oostelijke bouwhuis; in de muur kijkopeningen (de meeste dichtgezet) van hetzelfde type als in de bijgebouwen; tussen bouwhuis en muur een nieuw hek, dat niet beschermenswaard is. de muur eindigt met een ingangshek, dat overigens niet gebruikt wordt: vierkante bakstenen pijlers met mergelbollen als bekroning; de hoeken van de pijlers zijn afgeschuind; smeedijzeren hekvleugels, XIX. Op de hoek van de Putterweg en de Steinweg staan nog de met klimop overgroeide restanten van twee kruispijlers in mergel; de rechter is gedeeltelijk ingeboet met baksteen; het betreft hier mogelijk een oude ingang naar het buitenplaatscomplex. Waardering TUINMUUR en HEKKEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als cultuurhistorisch onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509876
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Puth: tuinmuur en hekken in Voerendaal

Buitenplaats Puth: brug met keermuren

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BRUG met KEERMUREN, XVII-XVIII; de bakstenen brug met één kleine toog is gedekt met grind en voert over de gracht naar het ..

Buitenplaats Puth: bijgebouwen

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BIJGEBOUWEN; het bijgebouwencomplex, XVII-XVIII, is geheel symmetrisch opgezet op een U-plattegrond en ligt ten noorden van h..

Buitenplaats Puth: parkaanleg

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving PARKAANLEG, XIX en ouder, bestaande uit a. voorplein b. park c. boomgaard d. moestuin en erf e. hakhoutbos ad a.:..

Buitenplaats Puth: hoofdonderdeel

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving KASTEEL, XVI-XVII-XVIII, op lichttrapeziumvormig rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op kelderverdieping; het huis heeft..

Buitenplaats Puth: bakhuis

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BAKHUIS, XVIII; gebouwtje van baksteen en mergel onder zadeldak met rode pannen direct ten zuidwesten van het westelijke bouw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Puth: tuinmuur en hekken in Voerendaal

Foto's (2)