Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Puth: brug met keermuren in Voerendaal

Tuin Park Landgoed

Steinweg 1
6367GM Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Buitenplaats Puth: brug met keermuren

Omschrijving BRUG met KEERMUREN, XVII-XVIII; de bakstenen brug met één kleine toog is gedekt met grind en voert over de gracht naar het kleine grindplein voor het huis; dit pleintje ligt binnen bakstenen keermuren met lage borstwering; ze zijn het verlengde van de zijmuren van het kasteel; ze lopen via de brug door naar het voorplein; het stuk muur naar het westen stopt bij het bakhuis; het deel oostwaarts eindigt via een haakse hoek ter hoogte van de buitenmuur van het bouwhuis in het talud, dat de hoogte overbrugt naar het lager gelegen park. Waardering BRUG met KEERMUREN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509875
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Puth: brug met keermuren in Voerendaal

Buitenplaats Puth: hoofdonderdeel

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving KASTEEL, XVI-XVII-XVIII, op lichttrapeziumvormig rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op kelderverdieping; het huis heeft..

Buitenplaats Puth: bakhuis

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BAKHUIS, XVIII; gebouwtje van baksteen en mergel onder zadeldak met rode pannen direct ten zuidwesten van het westelijke bouw..

Buitenplaats Puth: bijgebouwen

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BIJGEBOUWEN; het bijgebouwencomplex, XVII-XVIII, is geheel symmetrisch opgezet op een U-plattegrond en ligt ten noorden van h..

Buitenplaats Puth: tuinmuur en hekken

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving TUINMUUR en HEKKEN, XVIII; de bakstenen muur met een ezelsrug van mergel in driehoekige blokken loopt langs de Steinweg vanuit..

Buitenplaats Puth: parkaanleg

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving PARKAANLEG, XIX en ouder, bestaande uit a. voorplein b. park c. boomgaard d. moestuin en erf e. hakhoutbos ad a.:..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)