Buitenplaats Puth: bijgebouwen in Voerendaal

Steinweg 1
6367GM Voerendaal

Beschrijving van Buitenplaats Puth: bijgebouwen

Omschrijving BIJGEBOUWEN; het bijgebouwencomplex, XVII-XVIII, is geheel symmetrisch opgezet op een U-plattegrond en ligt ten noorden van het kasteel direct aan de Steinweg; het bestaat uit twee bouwhuizen, die op de binnenste noordhoeken met elkaar verbonden zijn door een poortgebouw; de beide aldus gevormde hoeken aan de wegzijde zijn gevuld met later gebouwde (XIX?) loodsen. De bouwhuizen hebben twee bouwlagen onder een zadeldak; de topgevels hebben speklagen. Het poortgebouw, eveneens twee bouwlagen, heeft een schilddak, dat lager is dan die van de bouwhuizen; in de buitengevel loopt de muur boven de poort driehoekig door; de poort heeft een hardstenen omlijsting tussen pilasters van hetzelfde materiaal. De loodsen, waarvan de westelijke naar de weg toe open is, hebben een lessenaarsdak; de bovenkanten ervan sluiten aan op de bouwhuizen. Het gehele complex is in baksteen, de daken gedekt met grijze pannen; de meeste ramen en deuren met hardstenen omlijstingen; in de onderste bouwlaag kijkspleten, met name in de buitengevels. Inwendig o.m.: in het westelijke bouwhuis vormen de verdieping en de zolder één ruimte, waarin 5 hoge spitsbogen, XVII, in baksteen met sluitsteen in mergel in de spits. Waardering BIJGEBOUWEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur van met name het interieur van het westelijke bouwhuis op de verdieping - als cultuurhistorisch onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)