Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwenbroek: Brug in Beesel

Tuin Park Landgoed

Kasteel Nieuwenbroeck 1
5954CL Beesel
Limburg

Bouwjaar: 17e/18e eeuw


Beschrijving van Nieuwenbroek: Brug

Omschrijving BRUG; de toegangsbrug, XVII-XVIII, over de zuidzijde van de gracht verbindt de binnenplaats via de poort met de oprijlaan, onder een haakse hoek; baksteen met -gedeeltelijk- hardstenen dekplaten op de borstwering; de brug heeft drie togen, waartussen steunberen, die risalerend uitlopen in de borstwering; genoemde dekplaten risaleren mee. Aan de zuidkant lopen de beide borstweringen via kwartronde vormen uit in forse bakstenen pijlers, die op de hoeken dubbele rechthoekige insnijdingen hebben; de pijlers zijn gedekt door hardstenen dekplaten; de baksteen is witgekalkt. Aan de poortzijde sluiten de borstweringen van de brug aan op de poortpilasters. Waardering BRUG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de markante architectuur, zeker in samenhang met de omlijsting van de inrijpoort - als wezenlijk cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509873
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwenbroek: Brug in Beesel

Nieuwenbroek: poortgebouw, remise, duiventoren

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaande uit het poortgebouw, de remise en de duiventoren. Evenwijdig aan de zuidzijde van de gracht staat het ..

Nieuwenbroek: hoofdgebouw

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving HOOFDGEBOUW, midden XVI: twee haaks op elkaar staande vleugels (twee bouwlagen plus kapverdieping) en een lagere haakse aanbo..

Nieuwenbroek: parkaanleg

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen b. terrein binnen de gracht c. siertuin d. parkdriehoek e. weiden f. bos ad a..

Groot huis met wolfdak, rechthoekige omramingen van hardsteen en ronde zolderlichten onder de daklijst. Eertijds een brouwerij. Op de bovendorpel van ..

Markt 7
Beesel
Groot huis met wolfdak, rechthoekige omramingen van hardsteen en ronde zolderlichten onder de daklijst. Eertijds een brouwerij. Op de bovend..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Beesel
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Romeinse tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)