Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwenbroek: poortgebouw, remise, duiventoren in Beesel

Kasteel Buitenplaats

Kasteel Nieuwenbroeck 1
5954CL Beesel
Limburg

Bouwjaar: 1731


Beschrijving van Nieuwenbroek: poortgebouw, remise, duiventoren

Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaande uit het poortgebouw, de remise en de duiventoren. Evenwijdig aan de zuidzijde van de gracht staat het poortgebouw, een langgerekt bakstenen gebouw onder schilddak met rode pannen, XVIII; in het midden een torenvormig paviljoen met toegangspoort, die een bouwkundig geheel vormt met de toegangsbrug; de toren heeft een met leien gedekt schilddak met twee windvanen (1731). Boven de poort een driehoekig fronton met gebeeldhouwd alliantiewapen, Ruys x Van Aefferden (sporen van polychromie); het fronton rust op pilasters, die naar boven toe versmallen; op de pilasters iets uitspringende zandstenen banden, die geelgeverfd zijn. De baksteen is, evenals bij het hoofdgebouw, witgekalkt. Na W.O.II is het poortgebouw uitgebreid met een L-vormige vleugel, die -vooralsnog- niet beschermenswaard is. Tussen het hoofdgebouw en de nieuwe vleugel aan het poortgebouw staat een kleine remise, XVIII, thans in gebruik als woning. Naast de remise een lage ronde duiventoren; witgeschilderde baksteen; zeskantig helmdak met leien; vlieggaten in de dakvlakken Waardering BIJGEBOUWEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de markante architectuur van met name de duiventoren en de omlijsting van de poort aan de grachtzijde - als cultuurhistorisch onderdeel van het totale complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509872
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwenbroek: poortgebouw, remise, duiventoren in Beesel

Nieuwenbroek: Brug

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving BRUG; de toegangsbrug, XVII-XVIII, over de zuidzijde van de gracht verbindt de binnenplaats via de poort met de oprijlaan, on..

Nieuwenbroek: hoofdgebouw

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving HOOFDGEBOUW, midden XVI: twee haaks op elkaar staande vleugels (twee bouwlagen plus kapverdieping) en een lagere haakse aanbo..

Nieuwenbroek: parkaanleg

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen b. terrein binnen de gracht c. siertuin d. parkdriehoek e. weiden f. bos ad a..

Groot huis met wolfdak, rechthoekige omramingen van hardsteen en ronde zolderlichten onder de daklijst. Eertijds een brouwerij. Op de bovendorpel van ..

Markt 7
Beesel
Groot huis met wolfdak, rechthoekige omramingen van hardsteen en ronde zolderlichten onder de daklijst. Eertijds een brouwerij. Op de bovend..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Beesel
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Romeinse tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)