Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Puth: parkaanleg in Voerendaal

Tuin Park Landgoed

Steinweg 1
6367GM Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Buitenplaats Puth: parkaanleg

Omschrijving PARKAANLEG, XIX en ouder, bestaande uit a. voorplein b. park c. boomgaard d. moestuin en erf e. hakhoutbos ad a.: de inrichting van het voorplein is eigentijds; alleen het middenpad van maaskeien, dat vanaf de weg door de centrale poort (zie onder 3) tot bijna aan de brug voert, is waarschijnlijk van oudere datum, evenals de twee monumentale oude linden ter weerszijden aan het begin van de brug (zie 4). ad b.: het eigenlijke park is zeer eenvoudig van opzet en bestaat in feite uit een bomen- en struikensingel langs de begrenzing van het complex; daarbinnen liggen grote grasvelden met oude solitairen. Het grootste deel van het park strekt zich uit ten oosten van het huis: een groot laaggelegen drassig grasveld met solitairen langs de rand. Het kleine parkdeel ten westen van het kasteel wordt beheerst door vier enorme platanen en een es. ad c.: de boomgaard (inmiddels voor een groot deel ingericht als siertuin) ligt achter (= ten oosten) van het linker bouwhuis en wordt aan de noordzijde van de Steinweg gescheiden door de tuinmuur (zie onder 5); de scheiding met het park bestaat uit een bijna 2 m. hoog talud, dat met struiken beplant is. ad d.: achter het rechter bouwhuis, de boerderij, ligt een kleine moestuin en het erf van de boerderij; het bakhuis (zie onder 6) scheidt de moestuin van het westelijk parkdeel. ad e.: het hakhoutbosje beslaat ruim een derde van het totale complex; het ligt ten oosten van het park en maakte hiervan deel uit tot in de jaren 30 van deze eeuw; er staan nog enkele oude solitairen. Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509871
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Puth: parkaanleg in Voerendaal

Buitenplaats Puth: tuinmuur en hekken

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving TUINMUUR en HEKKEN, XVIII; de bakstenen muur met een ezelsrug van mergel in driehoekige blokken loopt langs de Steinweg vanuit..

Buitenplaats Puth: hoofdonderdeel

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving KASTEEL, XVI-XVII-XVIII, op lichttrapeziumvormig rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op kelderverdieping; het huis heeft..

Buitenplaats Puth: brug met keermuren

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BRUG met KEERMUREN, XVII-XVIII; de bakstenen brug met één kleine toog is gedekt met grind en voert over de gracht naar het ..

Buitenplaats Puth: bakhuis

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BAKHUIS, XVIII; gebouwtje van baksteen en mergel onder zadeldak met rode pannen direct ten zuidwesten van het westelijke bouw..

Buitenplaats Puth: bijgebouwen

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BIJGEBOUWEN; het bijgebouwencomplex, XVII-XVIII, is geheel symmetrisch opgezet op een U-plattegrond en ligt ten noorden van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Puth: parkaanleg in Voerendaal