Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwenbroek: hoofdgebouw in Beesel

Kasteel Buitenplaats

Kasteel Nieuwenbroeck 1
5954CL Beesel
Limburg

Bouwjaar: midden 16e eeuw


Beschrijving van Nieuwenbroek: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW, midden XVI: twee haaks op elkaar staande vleugels (twee bouwlagen plus kapverdieping) en een lagere haakse aanbouw op U-plattegrond met trapgevels; daartussen zadeldaken met grijze leibedekking; in de noordelijke trapgevel boven elkaar drie blindvensters -oorspronkelijk met kruiskozijnen- met rijke renaissance-omlijstingen, die geel geverfd zijn; het gehele gebouw in witgekalkte baksteen; alle vensters nu met empire-indeling, zes- en achtlichten. In de westelijke trapgevel op goothoogte in het midden een oeil-de-boeuf-venster; daarboven restanten van een renaissance-vensteromlijsting van hetzelfde type als in de noordgevel. Het hoofdgebouw ligt samen met de bijgebouwen binnen de gracht. Inwendig onder meer rijke stucplafonds, XVIII, en een bordes-steektrap met balusterleuning, XVIII. Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de hoge mate van oorspronkelijkheid van vorm en plattegrond - vanwege de markante ligging in het landschap en in relatie tot het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509867
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwenbroek: hoofdgebouw in Beesel

Nieuwenbroek: poortgebouw, remise, duiventoren

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaande uit het poortgebouw, de remise en de duiventoren. Evenwijdig aan de zuidzijde van de gracht staat het ..

Nieuwenbroek: Brug

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving BRUG; de toegangsbrug, XVII-XVIII, over de zuidzijde van de gracht verbindt de binnenplaats via de poort met de oprijlaan, on..

Nieuwenbroek: parkaanleg

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen b. terrein binnen de gracht c. siertuin d. parkdriehoek e. weiden f. bos ad a..

Groot huis met wolfdak, rechthoekige omramingen van hardsteen en ronde zolderlichten onder de daklijst. Eertijds een brouwerij. Op de bovendorpel van ..

Markt 7
Beesel
Groot huis met wolfdak, rechthoekige omramingen van hardsteen en ronde zolderlichten onder de daklijst. Eertijds een brouwerij. Op de bovend..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Beesel
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Romeinse tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)