Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Verlaat Het Nieuwe Verlaat in Zwolle

Weg En Waterwerk

Maatgravenweg 4
8024PB Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1914 1987 (rest.)


Beschrijving van Nieuwe Verlaat Het Nieuwe Verlaat

Inleiding De SCHUTSLUIS Het Nieuwe Verlaat is in 1914 gebouwd in de monding van de Nieuwe Vecht in de Overijsselse Vecht. De sluis staat gewoonlijk open en wordt alleen gesloten bij extreem hoge Vechtstanden. Er is dus sprake van een zogeheten keer-schutsluis. De sluis ligt ten westen van het plaatsje Berkum in de gemeente Zwolle. De ovale kolk van de sluis is intussen zeldzaam. Ovale schutkolken werden vanaf de vijftiende eeuw toegepast. Na 1900 kregen de sluizen gewoonlijk rechte wanden. De combinatie van een betonnen kolkwand met gemetselde sluishoofdwanden was niet gebruikelijk, zodat ook in dat opzicht de sluis vrij uniek is. Omschrijving De schutsluis bestaat uit twee sluishoofden met daartussen een ovale kolk. Het buitensluishoofd is hoger uitgevoerd dan het binnensluishoofd, zodat bij extreem hoge waterstanden niet geschut kan worden. De sluishoofden zijn opgetrokken rode baksteen. De hoeken, aanslagstijlen en dekstenen zijn uitgevoerd in rode graniet. Elk sluishoofd bezit een stel stalen puntdeuren, die indien nodig het Vechtwater keren. De doorvaartbreedte bedraagt circa zes meter. De kolkwanden zijn vervaardigd uit beton. De ovale vorm van de kolk geeft de mogelijkheid schepen naast elkaar te schutten, al is deze vorm daarvoor niet de meest gunstige. Waarschijnlijk werd deze vorm gekozen om min of meer een gewelfwerking in de wanden te creëren, zodat de elementen door de gronddruk niet voorover werden geduwd. Waardering De schutsluis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de zeldzaamheid van een ovale kolk in een schutsluis - als laat exemplaar van een schutsluis met een ovale kolk - de ongebruikelijke combinatie van gemetselde sluishoofden en een betonnen kolkwand - de gaafheid van de kolk en sluishoofden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509861
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Nieuwe Verlaat anno 2013

Het Nieuwe Verlaat is een schutsluis tussen de Nieuwe Vecht en de Kolk van Koezen, die deel uitmaakt van de Overijsselse Vecht.

Geschiedenis

Vrijwel direct na het graven van de Nieuwe Vecht werd op deze plaats in 1602 een nieuwe schutsluis gebouwd. De ovale vorm van de schutkolk dateert uit 1877. In 1914 werd de sluis geheel vernieuwd. In 1987 vond er een restauratie plaats. De sluis is sinds 1998 erkend als rijksmonument onder meer vanwege de zeldzame ovale vorm van de schutkolk,[1] de betonnen kolkwanden en de gaafheid van het sluiscomplex.

Bij het sluiscomplex staat de sluiswachterswoning "Het Nieuwe Verlaat". In de 18e eeuw was dit een schipperscafé. Het huis werd door meerdere generaties van de familie Koezen bewoond. De naastgelegen kolk, de Kolk van Koezen, dankt hier haar naam aan.

De bij het sluiscomplex behorende ophaalbrug werd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De ophaalbrug werd vervangen door een vaste brug.Monumenten in de buurt van Nieuwe Verlaat Het Nieuwe Verlaat in Zwolle

Boerendans De Boerendans

Campherbeeklaan 98
Zwolle
De Boerendans. Voormalige herberg. BOERDERIJ op T-vormige plattegrond; hoek dwarshuis wordt gedekt door een pannen schilddak met hoekschoors..

Joodse begraafplaats

Kuyerhuislaan 5
Zwolle
Israelitische begraafplaats.

Boerderijcomplex "Herfte"

Valkenbergweg 2
Zwolle
19e eeuwse (XIXc-d) BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit hoofdgebouw, waarvan het dwarsgeplaatste woonhuis jaartalankers 1878 draagt en het bedri..

Algemene Begraafplaats Kranenburg, hekpijlers aan oprijlaan

Kranenburgweg 3
Zwolle
Aan de oprijlaan naar de begraafplaats vier gemetselde hekpijlers met natuurstenen banden en geprofileerde natuurstenen dekplaten, bekroond ..

Openluchtbad

Ceintuurbaan 1
Zwolle
INLEIDING OPENLUCHT BAD- EN ZWEMINRICHTING, gebouwd in de jaren 1933-1934 in opdracht van de gemeente Zwolle naar ontwerp van constructeur-..

Kaart & Routeplanner