Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde begraafplaats, grafmonument en grafzerken van de heren van Windesheim in Zwolle

Graf Begraafplaats

Pastorieweg
8000AA Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1834 (grafmonument) 1879, 1905, 1969 en 1973 (zerken)


Beschrijving van Hervormde begraafplaats, grafmonument en grafzerken van de heren van Windesheim

Inleiding Vier GRAFZERKEN en GRAFMONUMENT, die samen het familiegraf vormen van de heren van Windesheim. Het familiegraf ligt op de Hervormde begraafplaats in Windesheim. De grafzerken dateren respectievelijk uit 1879, 1905, 1969 en 1973. Het grafmonument is neergezet voor Baron de Vos van Steenwijk genaamd Van Essen, overleden in 1834. Het gietijzeren grafmonument is vervaardigd door één van de oudste ijzergieterijen van Nederland, de firma Nering Bögel uit Deventer. In het grafmonument is gebruik gemaakt van elementen uit het Neo-Classicisme en Neo-Renaissance en grafsymbolen: de omgekeerde fakkel, die betrekking heeft op (hernieuwd) leven; de urn met rouwsluier, een motief uit de oudheid toen cremeren gebruikelijk was. Om het geheel staat een ijzeren hek. De begraafplaats is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving De vier hardstenen grafzerken vormen een rechthoek. Aan één van de uiteinden staat het gietijzeren grafmonument op een hardstenen sokkel. Dit bestaat uit een Romeins Cippus-model (zuil), waarop een urn met een rouwsluier gegoten is. Aan één kant van het volume staat het familiewapen met daaronder het opschrift: "H.A.Z. Baron de Vos van Steenwijk genaamd Van Essen, Vrijheer van Abbenbroek en heer van Windesheim obiit 3 sept. 1834". Aan de andere kant, gericht naar de grafzerken: "Psalm 103.15 De dagen des menschen zijn als het gras; gelijk een 'bloem des velds', zoo bloeit hij". Op de hoeken van het grafmonument zijn omgekeerde brandende fakkels gegoten. Verder is het aan de bovenzijde afgewerkt met eierlijsten en voluten. Waardering De grafzerken en het grafmonument zijn van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de functionele relatie met landgoed Windesheim - vanwege de elementen uit het Neo-Classicisme en Neo-Renaissance en de grafsymbolen - als model van één van de oudste ijzergieterijen van Nederland, de firma Nering Bögel uit Deventer - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509859
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde begraafplaats, grafmonument en grafzerken van de heren van Windesheim in Zwolle

Nederlands-Hervormde kerk (voor 1633: brouwerij van het klooster Windesheim)

Dorpsstraat 4
Zwolle
N.H. KERK. Gebouw op rechthoekige grondslag onder zadeldak tussen topgevels; enig overgebleven gebouw van het klooster te Windesheim. Uitwen..

De Bethlehem

Dorpsstraat 19
Zwolle
Blok van vijf Diaconiewoningen der Nederlands Hervormde Kerk te Windesheim, plaatselijk bekend als "De Bethlehem" en omstreeks 1869 ontstaan..

Krukhuisboerderij

Veldweg 1
Zwolle
Omschrijving onderdeel 1: KRUKHUISBOERDERIJ. Inleiding Tot het boerderijcomplex behorende, in oorsprong 16e-eeuwse KRUKHUISBOERDERIJ met ..

Windesheimer molen

Wijheseweg 43
Zwolle
WINDKORENMOLEN Zwolseweg Windesheim; achtkantige bovenkruier met lage stelling (1748), stenen onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met rie..

Krukhuisboerderij, schuur

Veldweg 1
Zwolle
Omschrijving onderdeel 2: SCHUUR. Tot het boerderijcomplex behorende 19e-eeuwse SCHUUR, in baksteen opgetrokken op rechthoekige plattegrond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)