Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenzicht in Zwolle

Woonhuis

Binnengasthuisstraat 1
8022NH Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Molenzicht

Inleiding HERENHUIS "Molenzicht", nu kantoor, in 1877 gebouwd in opdracht van wijnhandelaar W.A. van Laer in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Neo-Lodewijk XV-stijl . Het huis staat met de voorgevel in de as van de Rhijnvis Feithstraat, en met de rechter zijgevel aan de Nieuwe Vecht. Ten tijde van de bouw stond het huis in het buitengebied van Zwolle. Het bouwen van herenhuizen in dit gebied vond later plaats dan de bouw van huizen voor welgestelden aan de Kleine Weezenlanden (Burgemeester van Roijensingel), dichter bij de stad. Aan de straatkant staat nog een smeedijzeren hek. In het woonhuis zijn ondanks de gewijzigde functie veel oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven. De dienstwoning die naast het huis stond is inmiddels gesloopt. Omschrijving Het herenhuis is op een rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen opgetrokken onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze geglazuurde Hollandse pannen, op ieder hoek een schoorsteen en een overstekende gootlijst op klampen. De gevels zijn witgepleisterd, boven een natuurstenen plint en voorzien van waterlijsten, een kroonlijst en (hoek)lisenen, beide met casementen. De gevels zijn geleed door T-vensters met afgeronde bovenhoeken, in een gepleisterde lijst met een kuif. Op de begane grond zijn in de kuiven kinderkopjes vormgegeven. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen. In de middelste vensteras, die risaleert, bevindt zich boven een hardstenen trap de houten toegangsdeur met bovenlicht onder een balkon met een smeedijzeren balkonhekje op grote consoles. De linker zijgevel (N) heeft vier vensterassen, waarvan er drie met nissen in plaats van vensters. In de symmetrische achtergevel (W) bevindt zich voor de middelste vensteras een rechthoekige aanbouw met gepleisterde wanden, pilasters met Korintische kapitelen en een overstekende gootlijst. Op de aanbouw is een ijzeren balkonhekje geplaatst. Midden in de aanbouw leidt een hardstenen trap naar een dubbele glasdeur met sierijzers en bovenlicht. Voor de middelste twee vensterassen van de symmetrische rechter zijgevel (Z) is een veranda geplaatst met gietijzeren standvinken, hekjes, trap en siersmeedwerk zwikken onder het aanleunende schilddak met leien in Rijndekking. In het huis zijn onder meer bewaard gebleven: gepolychromeerde stucplafonds; vensterbanken en binnenluiken; granieten schouwen met spiegels en lijsten; de hal met een houten trap en trapleuning, een korfboog met consoles en hangende ornamenten; deuren met ge√ętst glas; wandschilderingen met marmerimitaties en marmer op de vloer. Waardering Het voormalige woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Neo-Lodewijk XV-stijl - de beeldbepalende ligging in de as van de Rhijnvis Feithstraat en Nieuwe Vecht - de gaafheid van het in- en exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509858
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenzicht in Zwolle

Sophia-ziekenhuis

Rhijnvis Feithlaan 50
Zwolle
Inleiding Uitbreiding van Sophia-ZIEKENHUIS, ontworpen door architect J.G. Wiebenga in samenwerking met architect J. van der Linden en gene..

Zaaddragershuisjes

Binnengasthuisstraat 54
Zwolle
De z.g. Zaaddragershuisjes. Reeks van kleine woningen aaneen gebouwd. Schilddak met dakkapellen. Ramen met kleine ruitjes en voorzien van pa..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument Johannes ter Pelkwijk

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van beton met grind. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen pal..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument M. Rhijnvis Feith

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van platen hardsteen. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen ro..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument G.H. van Senden

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van drie lagen hardsteen. Het monument is een hardstenen obelisk op ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenzicht in Zwolle