Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok met zes woningen in sobere Amsterdamse School-stijl in Zwolle

Woonhuis

Westerstraat 28
8011CG Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1926-'27 1927 1926-'27
Architect: D. de Herder Herder D 1927 D. de Herder


Beschrijving van Bouwblok met zes woningen in sobere Amsterdamse School-stijl

Inleiding WOONBLOK met zes woningen, ontworpen door D. de Herder en Zn. en in de periode 1926-1927 gebouwd in sobere Amsterdamse School bouwstijl. Het pand is schuin geplaatst in een buitenbocht van de Westerstraat in de nabijheid van het station. De straten tussen binnenstad en station waren eind negentiende eeuw, begin twintigste eeuw een toplocatie voor de gegoede burgers van Zwolle. De straten vormden de groene buitengrens van de stad en lagen dicht bij het station. Voor het gebouw zijn als erfscheiding muurtjes opgemetseld in de zelfde baksteen als het pand. Omschrijving Het bouwblok is opgetrokken in gele baksteen over drie bouwlagen onder een plat dak met een overstekende gootlijst. De uiteinden van het symmetrische gebouw zijn geknikt ten opzichte van het hoofdvolume geplaatst. Door de knikken sluit het appartementengebouw aan op de woonhuizen in de twee straten die in de bocht samenkomen. In de geknikte volumes aan weerszijden bevinden zich aan de voorkant twee deuren, centraal in de voorgevel is een ingangspartij met drie deuren. De ingangspartijen bestaan uit houten deuren met een smalle hoge ruit onder rechte betonnen luifels. De gevels zijn verder geleed door rechtgesloten vensters met bovenlichten, grote vensters met een kleine roedenverdeling, traplichten en siermetselwerk. Boven de centrale ingangspartij in de voorgevel is een loggia met gemetselde kolommen aangebracht. Onder de loggia in het midden en de traplichten aan de uiteinden zijn plantenbakken op klossen opgehangen. Aan de achtergevel zijn op de verdiepingen doorlopende balkons opgehangen. Dubbele glasdeuren verlenen toegang tot de balkons. Waardering Het bouwblok is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de sobere Amsterdamse School bouwstijl - als vroeg voorbeeld van kleinschalige hoogbouw in een villawijkje met laagbouw - vanwege de stedebouwkundige hoekoplossing - vanwege de beeldbepalende ligging in de buitenbocht van de Westerstraat - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509856
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok met zes woningen in sobere Amsterdamse School-stijl in Zwolle

Kantoorgebouw in Overgangsstijl met elementen uit het rationalisme en neo-renaissance

Burgemeester van Roijensingel 9I
Zwolle
Inleiding Het KANTOORGEBOUW van de Eerste Onderlinge Aannemers Verzekeringsmaatschappij werd in 1914 in een Overgangsstijl met elementen ui..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-renaissance-elementen

Stationsweg 2
Zwolle
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, nu kantoor, ontworpen door architect S.J.H. Trooster in opdracht van Jonkheer L. Sandberg tot Essenberg. He..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Roijensingel 6
Zwolle
Inleiding Het HERENHUIS is ontworpen door architect J. Gosschalk uit Amsterdam in een Eclectische bouwstijl met fantasie-decoraties en elem..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Roijensingel 5
Zwolle
Omschrijving HERENHUIS van twee bouwlagen met souterrain, opgetrokken vanuit een L-vormige plattegrond onder een afgeknot schild-, zadeldak..

Bijgebouw met prieel

Burgemeester van Roijensingel 5
Zwolle
Omschrijving Het bijgebouw in de tuin is in baksteen opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak met decoratieve windveer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok met zes woningen in sobere Amsterdamse School-stijl in Zwolle

Foto's (1)