Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Magazijn in neo-renaissancestijl in Zwolle

Gebouw

Molenweg 169
8012WE Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1896-'98 1898 1896-'98
Architect: G.B. Broekema Broekema 1898 G.B. Broekema


Beschrijving van Magazijn in neo-renaissancestijl

Inleiding MAGAZIJN, nu woning, ontworpen door architect G.B. Broekema in de Neo-Renaissancistische bouwstijl en gebouwd in de periode 1896-1898. Het magazijn was oorspronkelijk een onderdeel van het complex rond de Stoomconfectiefabriek van de firma H.G.J. Luken. Het vrijstaande pand staat op de hoek van de Molenweg en de tweede Weidjesstraat. Voor de voorgevel aan de Molenweg (Z) staan twee hekjes op een gemetselde ezelsrug met hardstenen blokken. Door de functieverandering is het interieur van het magazijn ingrijpend gewijzigd. Omschrijving Het magazijn is over één bouwlaag opgetrokken op een L-vormige plattegrond onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze bouletpannen en een overstekende gootlijst op klampen. De gevels zijn boven een gepleisterde plint uitgevoerd in rode baksteen met gepleisterde sierbanden, sluitstenen en andere sierstenen met diamantkoppen. Verder aanzetstenen en decoraties in zandsteen en hardsteen. De voorgevel (Z) telt drie vensterassen. De middelste vensteras is hoger opgetrokken onder een zadeldak. Centraal op de begane grond een dubbele paneeldeur, geflankeerd door twee T-vensters. Zowel het bovenlicht van de deur als de vensters bevindt zich onder een rondboog. De bovenlichten zijn voorzien van een driepas gevuld met glas-in-lood. Tussen de rondbogen kleine rondbogen op het metselwerk. De top boven de ingang is voorzien van een kruisvenster en korte lisenen op consoles, waarop zandstenen pylonen met rolwerk, blokken, ionische kapitelen en bollen. Aan de onder- en bovenkant van de pylonen hardstenen balkjes. Aan weerszijden van de top kleine houten dakkapellen onder zadeldakjes met een overstekend wolfeind en een makelaar. De linker zijgevel (W) is blind, in de rechter zijgevel (O) zijn rechtgesloten vensters geplaatst. Tegen de achtergevel (N) een aanbouw met twee vensters en bovenlichten. Waardering Het magazijn, nu woonhuis, is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege: - de Neo-Renaissancistische bouwstijl - de gaafheid van de voorgevel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509855
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Magazijn in neo-renaissancestijl in Zwolle

Dominicanenklooster en -kerk

Assendorperstraat 27
Zwolle
DOMINICANENKLOOSTER EN -KERK, 1900-1902, J.Kayser, in samenwerking met de Duitse architect G.Pickel. Indrukwekkend neogotisch complex, besta..

Woonhuis in traditionalistische bouwstijl

Van Nahuysplein 13
Zwolle
Inleiding WOONHUIS in oorsprong 19e eeuws, rond 1935 in huidige verschijningsvorm gebouwd in de hoek van het Van Nahuysplein, het voormalig..

Fontein

Van Nahuysplein 2
Zwolle
Centraal op het voormalige Sassenpoortsbolwerk (thans Van Nahuysplein) gelegen FONTEIN, geschonken in 1892 door de Zwolsche burgerij aan bur..

Ambachtsschool Voorm. Ambachtsschool

Mimosastraat 1
Zwolle
Inleiding De op de hoek van de Hortensialaan en de Mimosastraat gebouwde Ambachtsschool is in 1931-1932 ontworpen door de architecten A. B..

Hoge Spoorbrug

Hanzelaan 300
Zwolle
DE HOGE SPOORBRUG, ontstaan in 1883 naar ontwerp van het toenmalige Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid, in opdracht van de Staa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Magazijn in neo-renaissancestijl in Zwolle