Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Woonhuis

Van Nagellstraat 19
8011EA Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1898-'99 1900 1898-'99
Architect: G.B. Broekema Broekema 1899 G.B. Broekema


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding WOONHUIS ontworpen door architect G.B. Broekema in Art Nouveau bouwstijl en gebouwd in de periode 1898-1899 in opdracht van de Zwolse Bouwmaatschappij. Het huis staat in een gesloten gevelwand met ander minder gave Art Nouveau panden in de Van Nagellstraat. Van het interieur van het huis zijn onder meer de tegels in de hal, stucplafonds en een trapleuning bewaard gebleven. Omschrijving Het woonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met rode bouletpannen pannen. De gevels zijn gemetseld in rode verblendsteen met speklagen, siermetselwerk van gele verblendsteen in de bogen, reliëfs met florale motieven in zandsteen en andere ornamenten in hardsteen. De gevel is in tweeën gedeeld. Het linker deel van de gevel risaleert, is over drie lagen opgetrokken en wordt door een tentdak met koper afgesloten, waardoor het een torenachtig karakter heeft. Op de begane grond is de ingangsportiek onder een rondboog geplaatst. De rondboog steunt op twee bolle zuiltjes met gestileerde kapitelen. Zowel de archivolt als de kapitelen zijn voorzien van bladreliëfs. Boven twee hardstenen treden bevindt zich een paneeldeur met ruiten en sierijzers. Boven de portiek reliëfs met onder andere het jaartal, een waterlijst en een rondboogvenster. Op de tweede verdieping een rechtgesloten venster met een Frans balkon, waarboven een open segmentboogfries. Het rechter deel van de gevel wordt op de begane grond in beslag genomen door een driedelig rechtgesloten venster met bovenlichten waarin glas-in-lood met gestileerde florale motieven. Op de verdieping een ondiepe loggia achter een balkon op consoles met een opengewerkte zandstenen balustrade. Waardering Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege de Art Nouveau bouwstijl - vanwege de uitzonderlijke reliëfs en andere ornamentiek - als onderdeel van de gevelwand waarin meerdere Art Nouveau panden staan - vanwege de gaafheid van de voorgevel, met name van de decoratieve onderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509853
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Kantoorgebouw in traditionalistische stijl

Zeven Alleetjes 1
Zwolle
Inleiding KANTOORGEBOUW van de N.V. Electriciteits Fabriek IJsselcentrale, gebouwd in de periode 1939-1946. Het gebouw is een vroege expone..

Herenhuis in eclectische stijl

Burgemeester van Roijensingel 13
Zwolle
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd in 1872-1874 voor advocaat E.J.I. van Sonsbeeck. Het pand is gebouwd in een eclectische stijl door ..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-renaissance-elementen

Stationsweg 2
Zwolle
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, nu kantoor, ontworpen door architect S.J.H. Trooster in opdracht van Jonkheer L. Sandberg tot Essenberg. He..

Kantoorgebouw in Overgangsstijl met elementen uit het rationalisme en neo-renaissance

Burgemeester van Roijensingel 9I
Zwolle
Inleiding Het KANTOORGEBOUW van de Eerste Onderlinge Aannemers Verzekeringsmaatschappij werd in 1914 in een Overgangsstijl met elementen ui..

Dienstwoning in neo-renaissancestijl

Burgemeester van Roijensingel 17
Zwolle
Omschrijving De DIENSTWONING is op een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag opgetrokken onder een schilddak met tuile du Nordpannen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (2)