Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sassenpoortenbrug in Zwolle

Weg En Waterwerk

Burg. van Roijensingel Roijensingel 00 Burg. van Roijensingel
8000AA Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1908-'09 1909 1908-'09
Architect: L. Krook Krook 1909 L. Krook

(1 recensie)

Beschrijving van Sassenpoortenbrug

Inleiding De Sassenpoortenbrug is een vaste BRUG over de Stadsgracht, die samen met de middeleeuwse Sassenpoort de toegang tot de oude binnenstad vormt. De brug verving in 1909 de ophaalbrug uit 1861. De toenmalige stadsarchitect ir. L. Krook ontwierp de brug in een Overgangsstijl met elementen uit het Rationalisme en de Art Nouveau. Het is een vroeg voorbeeld van een in gewapend beton uitgevoerde vaste brug. Het betongewelf is gewapend volgens het systeem-Monier (met ronde staven betonstaal). Het gewelf en de funderingsblokken zijn waarschijnlijk ontworpen door de Amsterdamsche Fabriek van Cement-Ijzerwerken 'Wittenburg', die het betonwerk als onderaannemer heeft uitgevoerd. Aannemer van het gehele werk was H. Danser uit Meppel. Omschrijving De brug met twee rijstroken en twee trottoirs is een gewapend betonconstructie, bekleed met rode baksteen en grijs graniet. De overspanning heeft de vorm van een segmentboog. De dragende constructie van gewapend beton is ingeklemd tussen twee zware funderingsblokken van ongewapend beton. De bovenkant van de brug wordt afgesloten door een balustrade, die ook doorloopt over de landhoofden die schuingeplaatst of in een bocht de verbinding met de oevers vormen. De zwikken, balusters en landhoofden zijn in rode baksteen gemetseld. De afdeklijsten segmentbogen, en horizontale lijsten en elementen zijn uitgevoerd in graniet. In de sluitstenen van beide segmentboogvormige doorgangen het jaartal 1909, daarboven het wapen van Zwolle. Op de balustrades staan bronzen lantaarns met gebogen glazen op piƫdestals van gepolijst graniet. Waardering De Sassenpoortenbrug is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de Overgangsstijl met elementen uit het Rationalisme en de Art Nouveau - vanwege de beeldbepalende ligging over de stadsgracht, in het verlengde van de middeleeuwse Sassenpoort en binnen het beschermd stadsgezicht van Zwolle - vanwege de gaafheid van de brug, lantaarns en landhoofden - als vroeg voorbeeld van de toepassing van een betonconstructie voor een stadsbrug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509850
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Sassenpoortenbrug
5
Recensie door: ()
De brug die op het kaartje wordt aangegeven en die op de foto staat is NIET de Sassenpoortenbrug. De Sassenpoortenbrug is de brug die iets meer naar rechts op het kaartje staat. De op de kaart aangemerkte en op de foto zichtbare brug is de Nieuwe Havenbrug.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sassenpoortenbrug in Zwolle

Huize Eekhout

Burgemeester van Roijensingel 2
Zwolle
Pand met terugliggend middengedeelte. Gepleisterde zijlisenen aan vooruitspringende zijbouwen. Omlijste geprofileerde ramen met neo-rococo v..

Hoefsmederij Voorm. hoefsmederij met houten dubbele hoefstal

Luttekestraat 64
Zwolle
Pand met lijstgevel. Verdiepingsramen met luiken en gedekt met strekken met ronde hoeken. Hoefsmidse ingebouwd. Rechterdeel modern.

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-renaissancistische en Art Nouveau-elementen

Burgemeester van Roijensingel 4
Zwolle
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS ontworpen in de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en toevoegingen in Art Nouveausti..

Natuurstenen stadspomp

Blijmarkt 2
Zwolle
Natuurstenen stadspomp uit 't midden van de 18e eeuw.

Eenvoudig pand met rechte kroonlijst

Blijmarkt 12
Zwolle
Eenvoudig pand met 19e eeuwse voorgevel en rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sassenpoortenbrug in Zwolle

Foto's (1)