Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw in Overgangsstijl met elementen uit het rationalisme en neo-renaissance in Zwolle

Woonhuis

Burgemeester van Roijensingel 9 I
8011CS Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1914
Architect: M. Meijerink Meijerink 1914 M. Meijerink


Beschrijving van Kantoorgebouw in Overgangsstijl met elementen uit het rationalisme en neo-renaissance

Inleiding Het KANTOORGEBOUW van de Eerste Onderlinge Aannemers Verzekeringsmaatschappij werd in 1914 in een Overgangsstijl met elementen uit het Rationalisme en Neo-Renaissance ontworpen door de Zwolse architect M. Meijerink. In 1930 werd de verzekeringsmaatschappij opgevolgd door de bankiers Doyer en Kalff. Het gebouw staat beeldbepalend aan de Burgemeester van Roijensingel aan de stadsgracht in het beschermd stadsgezicht van Zwolle. Het interieur van het kantoorgebouw is volledig gewijzigd en momenteel opgedeeld in wooneenheden. De gebeeldhouwde leeuwen die oorspronkelijk op het balkon stonden, zijn verdwenen. Omschrijving Het kantoorgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking en een overstekende goot op klampen. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen, verlevendigd met zandstenen sierbanden, blokken en reliëfs met draperieën en gestileerde florale motieven. Voor het souterrain bossage van graniet met daarin rechtgesloten vensters met sierijzers. De gevels zijn geleed door rechtgesloten smalle vensters met bovenlichten, die door middel van horizontale natuurstenen banden gekoppeld zijn. Onder de vensters zijn reliëfs aangebracht. Op de hoek van de voorgevel (N) en de rechter zijgevel (W) bevindt zich een torentje, bestaande uit souterrain, drie dichte bouwlagen en één open verdieping. De tweede verdieping heeft een achthoekige plattegrond. De open etage is opgebouwd uit een balustrade en acht zuiltjes met gestileerde Ionische kapitelen waarop een achtzijdig tentdak met leien, een bol en een windwijzer steunt. De ingang van het pand ligt centraal in de voorgevel (N) en bestaat uit een paneeldeur met ruit, sierijzers, gehengen en een driedelig bovenlicht met glas-in-lood, onder een rondboog. Verder een zandstenen lijst met reliëfs en een sluitsteen met daarin het jaartal 1914. Twee grote consoles ondersteunen het balkon dat de luifel boven de ingang vormt. Het zandstenen balkon met balustrade steunt verder op twee ionische zuilen, die op muurtjes van graniet met bossage zijn geplaatst. Boven de ingang een groot samengesteld venster onder een reliëf met St. Joris en de draak. Daarboven een hoger opgetrokken geveldeel met drie gekoppelde vensters en een tuitgevel onder een steekkap. Aan weerszijden van de ingang risaleren de vensterassen met zowel op de begane grond als verdieping drie gekoppelde vensters. In de rechter zijgevel (W) zijn op de verdieping twee erkers in zandsteen op grote consoles aangebracht. De voorgevels van de erkers zijn gebogen en onder de vensters voorzien van reliëfs. Boven de linker erker is de gevel hoger opgetrokken en een tuitgevel onder een steekkap. Aan weerszijden van de geveltop twee leeuwen met schilden in zandsteen, in de wangen ernaast gebeeldhouwde hoornen des overvloeds. De vensteras met de erker ligt, gelijk aan die met de ingangspartij, iets terugDe vensters zijn in reeksen van twee, drie en vier gekoppeld. In de toren en rechts in de zijgevel zijn enkele vensters opgenomen. Rechts op de begane grond een driedelige rechtgesloten nis. De linker zijgevel en achtergevel zijn grotendeels blind, voorzien van zandstenen sierbanden en enkele vensters zonder duidelijke ordening. In het dak van het bouwvolume zijn dakkapellen geplaatst met tuitgevels onder zadeldaken met leien in Maasdekking. De daklijsten van de kapellen zijn boven zandstenen blokken voorzien van hardstenen dekstenen. Waardering Het kantoorgebouw is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de Overgangsarchitectuur met elementen uit het Rationalisme en de Neo-Renaissance - de hoge kwaliteit van de ornamentiek - de beeldbepalende ligging in het beschermd stadsgezicht van Zwolle - de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509848
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw in Overgangsstijl met elementen uit het rationalisme en neo-renaissance in Zwolle

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-renaissance-elementen

Stationsweg 2
Zwolle
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, nu kantoor, ontworpen door architect S.J.H. Trooster in opdracht van Jonkheer L. Sandberg tot Essenberg. He..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Roijensingel 6
Zwolle
Inleiding Het HERENHUIS is ontworpen door architect J. Gosschalk uit Amsterdam in een Eclectische bouwstijl met fantasie-decoraties en elem..

Bouwblok met zes woningen in sobere Amsterdamse School-stijl

Westerstraat 28
Zwolle
Inleiding WOONBLOK met zes woningen, ontworpen door D. de Herder en Zn. en in de periode 1926-1927 gebouwd in sobere Amsterdamse School bou..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Roijensingel 5
Zwolle
Omschrijving HERENHUIS van twee bouwlagen met souterrain, opgetrokken vanuit een L-vormige plattegrond onder een afgeknot schild-, zadeldak..

Bijgebouw met prieel

Burgemeester van Roijensingel 5
Zwolle
Omschrijving Het bijgebouw in de tuin is in baksteen opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak met decoratieve windveer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoorgebouw in Overgangsstijl met elementen uit het rationalisme en neo-renaissance in Zwolle

Foto's (1)