Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Gebouw

Luttekestraat 46
8011LS Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1908
Architect: G.G. Post Post 1908 G.G. Post


Beschrijving van Winkel met bovenwoning in Art Nouveau-stijl

Inleiding WINKEL met BOVENWONING uit 1908, ontworpen door de architect G.G. Post in Art Nouveau bouwstijl in opdracht van TH. Bremer. De winkel is gebouwd als wapenhandel met fabriek en staat in de Luttekestraat tegenover een andere winkel met een Art Nouveau winkelpui. De winkel staat in een gesloten gevelwand met winkelpanden in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht. Omschrijving Het pand is opgetrokken over drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak met rode tuile du Nordpannen. Links steekt het pand, voorzien van een tuitgevel met gepleisterde deklijsten, boven het aangrenzende winkelpand uit. De voorgevel is boven een gepleisterde plint opgetrokken in roomwitte verblendsteen, met sierbanden van oranje verblendsteen en gepleisterde aanzetstenen. De winkelpui op de begane grond bestaat uit gemetselde muurdammen met daartussen twee rechtgesloten etalageruiten in houten kozijnen. Tussen de etalageruiten bevindt zich de ingang, een glasdeur met bovenlicht. Onder de etalageruiten zijn sierlijke smeedijzeren ventilatieroosters aangebracht. In de gepleisterde plint van de muurdammen basreliëfs. In de lijst boven de winkelpui zijn de woorden "wapen" en "fabriek" geschilderd. Boven de ingang is op opengewerkte smeedijzeren balken een driezijdige erker aangebracht met daarop een balkon. De gevel steekt in het midden boven de dakrand uit en vormt daar een dakkapel met een plat dak. Op de verdiepingen (ook in de erker) zijn de rechtgesloten vensters voorzien van bovenlichten met een fijne roedenverdeling. De vensters aan weerszijden van de erker bevinden zich onder segmentbogen in de twee kleuren verblendsteen. Onder de vensters in de erker zijn kleine houten panelen geplaatst. Erop een smeedijzeren balustrade, met daarin het jaartal 1908. In de winkel zijn onder meer de wapenkasten, toonbank en etalages bewaard gebleven, in de bovenwoning de stucplafonds. Waardering De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege: - de Art Nouveau bouwstijl - de bijzondere detaillering - de gaafheid van interieur en exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509842
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Winkelpand met lijstgevel met lijst met zolderlichten en bewerkte consoles

Luttekestraat 19
Zwolle
Winkelpand met lijstgevel. Lijst met zolderlichten en bewerkte consoles. plm XVIIIc.

Mercuur De Mercuur

Luttekestraat 11
Zwolle
Inleiding WINKEL met Eclectische BOVENWONING, die is ontworpen door stadstimmerman W. Klinkert en gebouwd in de periode 1882-1883. De oorsp..

Winkelpand met halsgevel met in- en uitgezwenkte zijkanten en jongere onderpui

Luttekestraat 23
Zwolle
Winkelpand met halsgevel met in- en uitgezwenkte zijkanten. Onderpui modern. plm XVIII A.

Natuurstenen stadspomp

Blijmarkt 2
Zwolle
Natuurstenen stadspomp uit 't midden van de 18e eeuw.

Hoekpand met lijstgevel met risalerende zijtraveeën, rococo consoles en dakkapel met wangstukken

Van Hattumstraat 7
Zwolle
Hoekpand met aan de zijde van de van Hattumstraat lijstgevel met risalerende zijtraveeen. Rococo consoles. Dakkapel met wangstukken. Gepleis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel met bovenwoning in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Foto's (1)