Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in traditionalistische bouwstijl in Zwolle

Woonhuis

Van Nahuysplein 13
8011NB Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: oorspr. 19e eeuw ca. 1935 (verb.) 1900 oorspr. 19e eeuw ca. 1935 (verb.)


Beschrijving van Woonhuis in traditionalistische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS in oorsprong 19e eeuws, rond 1935 in huidige verschijningsvorm gebouwd in de hoek van het Van Nahuysplein, het voormalige Sassenpoortbolwerk aan de zuidkant van de oude stad. In de architectuur komt de heroriƫntatie op het traditionele Hollandse huis, die in de bouwperiode opgeld deed, op treffende wijze tot uitdrukking. De keuze van het huistype, en die van de materialen en hun bewerking (schoon werk, blanke lak) zijn daarvoor kenmerkend. Omschrijving Woonhuis van twee bouwlagen met aangebouwde garage (NW), opgetrokken in bruine baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Op het dak drie gemetselde schoorstenen met afdekplaten. De houten kruisvensters met glas-in-lood ramen hebben blank gelakte kozijnen, hardstenen lekdorpels en strekken met hardstenen aanzet- en sluitstenen. In de drie-assige voorgevel (ZW) vijf vensters en in de linkertravee een houten deur met tweetreeds hardstenen stoep onder luifel, geflankeerd door gemetselde pilasters en met hardsteen afgedekte muurtjes. Boven de luifel een gemetselde rondboog waarbinnen een tweelichtsvenster en timpaan met hardstenen relief met zeilschip. De geveltop met baksteen vlechting en siermetselwerk langs de rand, uitmondend in een hardstenen topje. In de top een tweelichtsvenster, oeil de boeuf en hijsbalk. Links (W) dubbele garagedeuren onder een rondboogvenster met radiale roedenverdeling en een goot op klossen. De rechter zijgevel (ZO) met vorenspringend geveldeel onder schildkap. Aan de linkerzijde aan deze gevel (Z) een gemetseld balkon op gemetselde pijlers. Deuren op de begane grond onder halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling. In de achter- en linker zijgevel vensters en een deur als omschreven. Waardering Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de voor de bouwperiode karakteristieke traditionalistische bouwstijl - vanwege de architectonische kwaliteit - vanwege de gaafheid van het exterieur - vanwege de beeldbepalende situering aan het van Nahuysplein en de buitensingel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509840
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in traditionalistische bouwstijl in Zwolle

Fontein

Van Nahuysplein 2
Zwolle
Centraal op het voormalige Sassenpoortsbolwerk (thans Van Nahuysplein) gelegen FONTEIN, geschonken in 1892 door de Zwolsche burgerij aan bur..

Gepleisterd pand zonder verdieping met door pannen gedekt zadeldak, dat links aansluit tegen een puntgevel

Van Nahuysplein 18
Zwolle
Gepleisterd pand met voorgevel van midden 19e eeuws karakter. Huis zonder verdieping met door pannen gedekt zadeldak, dat links aansluit teg..

Pand met door gebogen fronton bekroonde gepleisterde klokgevel

Van Nahuysplein 22
Zwolle
Pand met gepleisterde klokgevel, bekroond door gebogen fronton. XVIIId.

Pand met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst

Walstraat 10
Zwolle
Pand met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst. XIX A.

Breed pand met gevel met rechte kroonlijst en omlijste middenpartij

Walstraat 6
Zwolle
Breed pand met gevel met rechte kroonlijst. Omlijste middenpartij plm 1840.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in traditionalistische bouwstijl in Zwolle

Foto's (1)