Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel met bovenwoning in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Art Nouveau-elementen in Zwolle

Woonhuis

Luttekestraat 16
8011LR Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Winkel met bovenwoning in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Art Nouveau-elementen

Inleiding WINKEL met BOVENWONING, gebouwd in opdracht van G. Kamphuis in 1903 in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Art Nouveau. Het hoekpand staat rechts van een smalle steeg en maakt deel uit van de gevelwand die het Grote Kerkplein aan de westkant afsluit. De gevelwand is een onderdeel van het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht. De achtergevel is ingrijpend gewijzigd en daarom voor de bescherming van ondergeschikt belang. De ingangsportiek is door de huidige gebruiker voorzien van een tegeltableau. In de zijgevel zijn enkele openingen op de begane grond dichtgemetseld. Omschrijving Het pand is een over drie bouwlagen opgetrokken onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze tuile du Nordpannen en een overstekende gootlijst op consoles van zandsteen. De gevels zijn gemetseld in rode verblendsteen. De voorgevel is voorzien van een plint in hardsteen en beeldhouwwerk, waterlijsten, sierbanden, blokken, aanzet- en sluitstenen in zandsteen. De vensters met bovenlichten zijn rechtgesloten onder (segment)bogen met schelpmotieven of siermetselwerk in de boogtrommels. Tussen de consoles onder de goot is ook siermetselwerk aangebracht. De zijgevel is sober uitgevoerd boven een gepleisterde plint. Het rechter deel van de voorgevel risaleert onder een steekkap met een geveltop. In het risaliet bevindt zich de ingangsportiek onder een hoefijzerboog, links daarvan twee etalagevensters onder rondbogen. Om de hoek is in de zijgevel nog een etalageruit onder een rondboog aangebracht. In de portiek zijn de deur en twee etalagevensters onder segmentbogen geplaatst en zijn de tegelvloer en een deel van het tegeltableau bewaard gebleven. In de bovenlichten op de begane grond zijn houten geprofileerde roeden aangebracht. Boven de ingangsportiek vensters, boven de etalages een erker tussen twee smalle vensters. De houten erker steunt op grote zandstenen consoles, die de sluitstenen vormen van de etalagevensters. Op de erker is een balkon gemaakt, waarop een dubbele deur uitkomt, eveneens tussen twee smalle vensters. De geveltop is voorzien van schouderstukken met korte lisenen, zandstenen decoraties en bollen, de top wordt afgesloten door een windwijzer. Naast de geveltop een kleine dakkapel met een spits. In de zijgevel wordt het grotendeels blinde muurvlak onderbroken door getoogde T-vensters met zandstenen waterdorpels en door muurankers. Waardering De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Art Nouveau - de beeldbepalende situering in de gevelwand aan de westkant van het Grote Kerkplein - de gaafheid van de winkelpui en de bovenwoning aan de voorzijde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509839
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel met bovenwoning in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Art Nouveau-elementen in Zwolle

Pand met bakstenen trapgevel voorzien van zandstenen banden, blokjes, waterlijsten en gevelsteen

Luttekestraat 12
Zwolle
Pand met bakstenen trapgevel voorzien van zandstenen banden, blokjes, waterlijsten enz. Gewrongen gemetselde toppinakel. metselmozaïek in d..

Vleeshuis Voorm. Vleeshuis (1605-1880: waag)

Luttekestraat 2
Zwolle
Pand met lijstgevel met consoles en gepleisterde hoeklisenen. Overgebleven gedeelte van een aanvankelijk groter pand. Gemoderniseerde winkel..

Hoekpand met lijstgevel met risalerende zijtraveeën, rococo consoles en dakkapel met wangstukken

Van Hattumstraat 7
Zwolle
Hoekpand met aan de zijde van de van Hattumstraat lijstgevel met risalerende zijtraveeen. Rococo consoles. Dakkapel met wangstukken. Gepleis..

Grote of Sint-Michaëlskerk

Grote Markt 18
Zwolle
Grote of St. Michaelskerk. Driebeukige hallenkerk met stenen over- welving, ter plaatse van een oudere kerk, begonnen 2e helft 14e eeuw en ..

Mercuur De Mercuur

Luttekestraat 11
Zwolle
Inleiding WINKEL met Eclectische BOVENWONING, die is ontworpen door stadstimmerman W. Klinkert en gebouwd in de periode 1882-1883. De oorsp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel met bovenwoning in eclectische stijl met neo-renaissancistische en Art Nouveau-elementen in Zwolle

Foto's (1)