Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl in Zwolle

Woonhuis

Burgemeester van Roijensingel 5
8011CS Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1875-'77 1877 1875-'77
Architect: J. de Groot Groot J 1877 J. de Groot


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl

Omschrijving HERENHUIS van twee bouwlagen met souterrain, opgetrokken vanuit een L-vormige plattegrond onder een afgeknot schild-, zadeldak met zwarte Hollandse pannen. Het in roodbruine baksteen opgetrokken pand heeft een gepleisterde plint en wordt beeindigd door een kroonlijst en een geprofileerde goot op klampen. Horizontale geleding voorts door een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingsscheiding en over de gevel doorgetrokken onderdorpels. Verticale geleding ontstaat door gestucte pilasters tussen de vensters en op de gevelhoeken; blokpilasters op de eerste bouwlaag, op de verdieping met spaarvelden en ionische kapitelen. Centraal in de symmetrische, vijfassige voorgevel een driezijdige uitbouw onder met leien gedekt koepeldak met drie getoogde dakkapellen. De getoogde H-vensters zijn gevat in een geprofileerde segmentboogvormige stuclijst met kuif. Centraal in de zijgevel bevindt zich de ingangspartij. De deur onder getoogd glas-in-lood bovenlicht bevindt zich in een portiek in de noordelijke zijgevel. Ter weerszijden vensters als aan de voorzijde en op de verdieping drie T-vensters. Boven de ingangstravee in het dakvlak een oeil-de-boeuf. Ernaast een later toegevoegde dakkapel. De zuidelijke zijgevel met vier vensters als omschreven, voorzien van persiennes. De minder rijk gedetailleerde achtergevel wordt ingedeeld door rechtgesloten vensters en deuren van verschillend formaat; tevens een driezijdige erker. De ERFSCHEIDING bestaat aan de voorzijde uit en smeedijzeren hek, in de steeg uit een gemetselde muur met ezelsrug. Waardering Herenhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: -vanwege de eclectische bouwstijl -vanwege de rijke detaillering en ornamentiek -als herenhuis in de toenmalige uitbreiding van Zwolle in het groene gebied tussen station en stad -vanwege de beeldbepalende ligging aan de singel binnen het beschermd stadsgezicht van Zwolle - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509836
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl in Zwolle

Bijgebouw met prieel

Burgemeester van Roijensingel 5
Zwolle
Omschrijving Het bijgebouw in de tuin is in baksteen opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak met decoratieve windveer..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Roijensingel 6
Zwolle
Inleiding Het HERENHUIS is ontworpen door architect J. Gosschalk uit Amsterdam in een Eclectische bouwstijl met fantasie-decoraties en elem..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-renaissancistische en Art Nouveau-elementen

Burgemeester van Roijensingel 4
Zwolle
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS ontworpen in de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en toevoegingen in Art Nouveausti..

Huize Eekhout

Burgemeester van Roijensingel 2
Zwolle
Pand met terugliggend middengedeelte. Gepleisterde zijlisenen aan vooruitspringende zijbouwen. Omlijste geprofileerde ramen met neo-rococo v..

Kantoorgebouw in Overgangsstijl met elementen uit het rationalisme en neo-renaissance

Burgemeester van Roijensingel 9I
Zwolle
Inleiding Het KANTOORGEBOUW van de Eerste Onderlinge Aannemers Verzekeringsmaatschappij werd in 1914 in een Overgangsstijl met elementen ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl in Zwolle

Foto's (1)