Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument Johannes ter Pelkwijk in Zwolle

Graf Begraafplaats

Meppelerstraatweg 1
8022AE Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument Johannes ter Pelkwijk

Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van beton met grind. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen palen met spaarvelden, waartussen smeedijzeren kettingen hangen met platte ruitvormige en ronde schakels. Vóór het monument (Z) ligt een hardstenen GRAFZERK, met de inscriptie: "M.S. Qui studiis vitam patriae sacravit amorem, Inclytus incenio veraque simplicitas; Cujus ab ore senex mirans juvenisque pependit Flumina doctrinae prodiga saepe sui; Isala quem luget; Batavum decus; omnibus idem; Consilii princeps pauberibusque pater. C.H. Thiebout. Gymn. Rect."Het monument bestaat uit een hardstenen basement met daarop een gietijzeren Romeins altaarmodel onder een licht hellend overstekend zadeldak met frontons. Op de frontons en hoeken zijn palmetten aangebracht, langs de randen van het fronton eierlijsten, op een lijst aan de onderkant acanthusbladeren en net onder het dak gestileerde florale motieven. Aan de voorkant (Z) het opschrift: "De stad Zwolle aan Mr J. ter Pelkwijk"Onder het opschrift zijn, eveneens in reliëf, twee palmtakken gegoten. Aan de achterkant het opschrift: "Geboren den 26 augustus 1769 Overleden den 18 november 1834"Hier zijn onder het opschrift twee takken taxus in het monument gegoten. Waardering Het grafmonument is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang en heeft een hoge ensemblewaarde: - vanwege het belang van mr. J. ter Pelkwijk voor de Zwolse en Nederlandse geschiedenis - vanwege de Eclectische bouwstijl met elementen uit het Neo-Classicisme en de Neo-Renaissance - als representatief voorbeeld van een grafmonument rond 1850 - als model van één van de oudste ijzergieterijen van Nederland, de firma Nering Bögel uit Deventer - vanwege de grafsymbolen, die illustratief zijn voor die tijd - vanwege de gaafheid van het monument - vanwege de visuele samenhang met de andere twee graven (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument Johannes ter Pelkwijk in Zwolle

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument M. Rhijnvis Feith

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van platen hardsteen. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen ro..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument G.H. van Senden

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van drie lagen hardsteen. Het monument is een hardstenen obelisk op ee..

Zaaddragershuisjes

Binnengasthuisstraat 54
Zwolle
De z.g. Zaaddragershuisjes. Reeks van kleine woningen aaneen gebouwd. Schilddak met dakkapellen. Ramen met kleine ruitjes en voorzien van pa..

Marechausseekazerne

Meppelerstraatweg 19
Zwolle
Omschrijving De MARECHAUSSEEKAZERNE is opgetrokken in gele baksteen op een L-vormige plattegrond onder steile zadeldaken met antracietgrijz..

Marechausseekazerne, smederij

Meppelerstraatweg 19
Zwolle
Omschrijving De SMEDERIJ is opgetrokken in gele baksteen boven een hoge plint van donkergrijze baksteen op een rechthoekige plattegrond ond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)