Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marechausseekazerne, koetshuis in Zwolle

Gebouw

Meppelerstraatweg 19
8022AE Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1929-'31 1931 1929-'31
Architect: Bouwk. afd. van het Tweede Commandement der Genie, Groningen


Beschrijving van Marechausseekazerne, koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS is opgetrokken in gele baksteen boven een hoge plint van donkergrijze baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze Hollandse pannen met een overstekende goot. De rechtgesloten vensters en deuropeningen zijn geplaatst onder hoge strekken. Midden in de voorgevel (Z) is een houten deur met profiellijsten, een zijlicht en bovenlicht geplaatst tussen twee grote tweedelige vensters en onder een driedelig venster, allen met een kleine roedenverdeling. Hoog in de zijgevels vierruits vensters met beschot ertussen. Boven de plint de ijzeren ringen, waaraan de paarden vastgezet konden worden. De schoorsteen op het nokeinde boven de voorgevel. Waardering Het koetshuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen van het kazerne-complex - de Expressionistische bouwstijl met elementen uit de Amsterdamse School en de architectuur van Dudok - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509828
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marechausseekazerne, koetshuis in Zwolle

Marechausseekazerne

Meppelerstraatweg 19
Zwolle
Omschrijving De MARECHAUSSEEKAZERNE is opgetrokken in gele baksteen op een L-vormige plattegrond onder steile zadeldaken met antracietgrijz..

Marechausseekazerne, smederij

Meppelerstraatweg 19
Zwolle
Omschrijving De SMEDERIJ is opgetrokken in gele baksteen boven een hoge plint van donkergrijze baksteen op een rechthoekige plattegrond ond..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument Johannes ter Pelkwijk

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van beton met grind. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen pal..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument M. Rhijnvis Feith

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van platen hardsteen. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen ro..

Alg. Begraafplaats Meppelerstraatweg, grafmonument G.H. van Senden

Meppelerstraatweg 1
Zwolle
Omschrijving Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van drie lagen hardsteen. Het monument is een hardstenen obelisk op ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Marechausseekazerne, koetshuis in Zwolle

Foto's (1)